Rastlina Pueraria lobata je vraj taká húževnatá, že jej korene dokážu preraziť aj skalu. Popínavý obor rastie hlavne v japonských horách a v Oriente je súčasťou tradičnej medicíny viac než tisíc rokov. Využíva sa práve nezvyčajne tvrdý koreň, z ktorého sa získava cenný škrob kuzu.

Puding ako všeliek

V Číne a Japonsku vám ponúknu puding alebo kašu z kuzu na množstvo problémov. Užíva sa tak, že sa ním zahusťujú jedlá od omáčok cez polievky až po puding. Keďže je vo forme prášku, môže sa ním poprášiť zelenina, ryby alebo mäso a opiecť. Pri fritovaní, ktoré je v japonskej kuchyni obľúbené, sa vytvorí chutná chrumkavá kôrka. A uplatnenie má aj v dezertoch, pretože vyrovnáva kyslosť cukrov. 

A kedy siahnuť po kuzu? Uľaví vám, keď máte žalúdočné problémy. Pre vysoký obsah flavonoidov pomáha regulovať metabolizmus a blahodarne pôsobí na obehový systém. Znižuje riziko utvárania krvných zrazenín aj hladinu cholesterolu. Tým, že uvoľňuje cievy stiahnuté napätím a stresom, výrazne ovplyvňuje aj psychiku. Tlmí tiež bolesti, lieči migrénu a povzbudí pri stavoch vyčerpania a pomáha aj proti horúčke a nachladnutiu.

Nádej pre alkoholikov

Kuzu má ešte jeden benefit. Pôsobí ako antabus. V tradičnej čínskej medicíne ho používali pri liečbe alkoholizmu. Chránil nielen proti vzniku závislosti, ale ľuďom, ktorí už mali tento problém, pomáhal znížiť chuť na alkohol. Kto má však problém so zrážavosťou krvi a vysokým krvným tlakom, mal by užívanie kuzu najprv konzultovať s lekárom.

Základný recept

Rozmiešajte 1,5 lyžičky kuzu v troške studenej vody. Dajte variť hrnček vody a keď zovrie, pridajte rozmiešanú škrobovú pastu, lyžičku čerstvej zázvorovej šťavy a 1 rozmačkanú umeboshi. Povarte asi 5 až 7 minút a občas premiešajte. Umeboshi označuje v japončine sušenú slivku, ktorá je veľmi liečivá. Obsahuje kyselinu, ktorá čistí črevá od nánosov a toxínov, udržuje zdravý imunitný systém a dodáva vitalitu. Je silným bojovníkom proti nadmernej kyslosti. Dokáže harmonizovať organizmus pravidelne zaťažovaný stresom a nekvalitnou stravou.