Šalviový čaj

Čajovú lyžičku sušených šalviových listov dajte do hrnčeka, zalejte pol litrom vriacej vody a prevarte približne 4-5 minút. Odvar nechajte vychladnúť, preceďte a vypite podľa možností na jeden raz. K šalvii si môžete, samozrejme, pridať aj ďalšie obľúbené bylinky. Vynikajúco chutí v kombinácii s medovkou, ale aj horkastým harmančekom.

Zápar zo šalvie

Zápary zo šalviových listov sú hotovým antibiotikom na boľavé hrdlo, zápaly pľúc či priedušiek. Zalejte dve čajové lyžičky sušenej šalvie pollitrom vriacej vody, nechajte niekoľko minút lúhovať, potom sceďte a do záparu namočte bavlnenú šatku alebo plienku. Prikladajte na boľavé miesto – či už ranu, hrdlo, pľúca či priedušky. Prikladajte a namáčajte opakovane, kým zápar v hrnci celkom nevychladne.

Kloktadlo zo šalvie

Ak vás bolí hrdlo, polievkovú lyžicu sušenej šalvie zalejte 250 ml vriacej vody, nechajte prikryté lúhovať približne štvrťhodinu a potom sceďte. Kloktajte alebo namočte si do kloktadla plienku a obmotajte s ju okolo boľavého hrdla.
Šalviový sirup proti kašľu

1 pohár čerstvých šalviových lístkov bez stoniek dobre prepláchnite a nechajte preschnúť. PVložte do zaváraninového pohára a pomaly zalejte medom. Dôkladne premiešate pomocou čistej lyžičky.

Med so šalviou skladujte v chladničke. Môžete užívať priamo z lyžičky, alebo zaliať lyžicu sirupu vriacou vodou a vypiť tak medovo šalviový čaj.
Šalviová tinktúra

Šalviové lístky opäť dôkladne umyte a následne nasekajte nadrobno. Vložte do fľašky či pohára. Nasekané lístky zalejte liehom, prípadne vodkou. Skladujte na tmavom mieste a každý deň počas prvých dvoch až troch týždňov pretrepte.

Šalviová tinktúra sa využíva ako ústna voda, pleťová voda či prírodný dezodorant.

Šalviový sirup

Potrebujete: 500 g kryštálového cukru, 600 ml vody, 2 veľké hrste šalvie, citrón
Postup:

Cukor zalejeme vodou a roztok privedieme do varu.
Šalviu natrháme na kúsky a vhodíme do vriacej cukrovej vody.
Chvíľku povaríme, potom odstavíme a necháme trochu vychladnúť.
Pridáme nakrájaný citrón a necháme cez noc vylúhovať.

Ráno roztok znovu zohrejeme, cez husté sitko scedíme a nalejeme do fliaš.
Dobre uzavrieme, zabalíme do deky a necháme pomaly chladnúť.


Šalviové víno

80g drogy macerujeme 10 dní v 1 litre sladkého vína, potom precedíme cez plátno. Podávame 1 lyžicu po jedle na posilnenie psychiky.