Kvasnice sú dobré nielen na to, aby vám krásne "vybehol" koláč. Majú aj liečivé účinky. Potláčajú únavu, depresiu, sú vhodné pre celiatikov, pomáhajú pri zápche a odstraňujú nadúvanie. Dokonca upokoja rozdráždený žalúdočný vred. A keďže sú plné vitamínov a minerálov, blahodárne pôsobia aj na pokožku a bránia vzniku vyrážok. Kozmetické produkty s kvasnicami, rovnako ako domáce masky,  sťahujú rozšírené póry a vyživujú pleť.

 Kvasnicová medicína

Najlepšie je jesť kvasnice hneď ráno, alebo potom pred spaním. Buď ich zjedze samotné, alebo rozpustené vo vode či v mlieku. A pokiaľ si potrebujete zlepšiť náladu, upečte si z nich čokoládovú tortu, kde ich použijete namiesto prášku do pečiva. 

Kvasnicová torta

1. Pol litra sladkej smotany nechajte ohriať skoro na bod varu a potom v nej rozpustite nalámanú horkú čokoládu, 300 gramov.  Dobre ju rozmiešajte a nechajte cez noc odstáť v chladničke, minimálne sedem hodín. 

 2. Na korpus si najprv pripravte krém. Nad parou rozpustite 200 g čokolády, keď trochu schladne, pridajte  125 g  zmäknutého masla, 1PL pomarančového likéru a trochu pomarančovej kôry a vyšľahajte krém.

3. Z trochu cukru, vlažného mlieka a pol kocky droždia priprate kvások.

4. Do misy dajte 220 g polohrubej múky, 2 PL kakaového prášku, 120 g kryštálového cukru. Premiešajte a vlejte kvások. Pridajte 2 vajcia a po troške 250 ml vlažného mlieka. Nakoniec do cesta pridajte krém a upečte ho. 

5. Keď vychladne, potrite tortu plnkou z vyšľahanej čokoládovej smotany. Môžeme pridať aj stužovač. Tortu ozdobte podľa fantázie.