Do potravín pridávajú výrobcovia rôzne látky, prírodné aj chemické. Chcú tak vylepšiť chuť a vzhľad svojich výrobkov a predĺžiť ich trvanlivosť. No niektorí odborníci nepovažujú prídavné látky za úplne neškodné.

Radí Lenka Károlyi, odborníčka na výživu

Mnohé éčka možno nie sú samy osebe také škodlivé, no pribúda ľudí, ktorých organizmus na ne odpovedá alergickou reakciou alebo prejavom neznášanlivosti.

Niektoré prídavné látky prírodného pôvodu

  • E 100 kurkumín
  • E 101 riboflavín
  • E 120 košenila, karmínová červeň
  • E 140 chlorofil
  • E 141 mednaté komplexy
  • E 150 karamel
  • E 160 karotény
  • E 200 kyselina sorbová
  • E 300 kyselina askorbová
  • E 330 kyselina citrónová

Príklad chemických prídavných látok

  • E 122, E 123, E 127 až E 129 červené farbivá
  • E 131 až 133 modré farbivá
  • E 142 zelené farbivo
  • E 151 čierne farbivo
  • E 154 a E 155 potravinárska hnedá
  • E 310 až E 312, E 320 a E 321 niektoré antioxidanty

Ktoré

Foto: Profimedia.sk

Niektoré látky nevhodné pre deti

  • E 102 tartrazín
  • E 104 chinolínová žltá
  • E 110 potravinárska žltá
  • E 122, E 124, E 128, E 129 červené farbivá
  • E 133 modré farbivo
  • E 210 až 219 benzoáty a parabény
  • E 239 hexamín
  • E 249 až E 250 dusičnany
  • E 620 až 625 kyselina glutámová a glutamany

Príklad éčok vhodných pre deti

  • E 270 kyselina mliečna
  • E 304 estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou
  • E 304, E 306 až 309 tokoferoly
  • E 322 lecitíny
  • E 330 až 331 kyselina citrónová a jej soli
  • E 338 až E 340 kyselina fosforečná a fosforečnany
  • E 260 až E 263 kyselina octová a octany
  • E 412 guarová guma
  • E 414 arabská guma
  • E 415 xantánová guma
  • E 501 až E 503 uhličitany
  • E 524 až E 526 hydroxidy