Bohužiaľ, aj ten najbystrejší mozog v jednom prípade pomaly chápe. Trvá mu, kým zaregistruje signál zo žalúdka, že sme už sýti, a než mu to dôjde, zbytočne sa prejedáme. Existuje však jednoduchý fígeľ. Dať si hneď po jedle malé espresso. Samozrejme, bez cukru. Horká chuť kávy okamžite stopne chúťky dať si po jedle ešte sladkú bodku. Správne pripravená káva však môže byť aj náhradou dezertu.

Ponorená slasť

Aj keď si do kávy dáte trochu cukru, alkoholu či šľahačky, vždy je to menej kalórií, než keby ste si dali šľahačkový zákusok či kysnutý koláč. Navyše, väčšine ľudí stačí len jedna kávička.

Ak si naozaj neviete predstaviť slávnostný obed bez dezertu, objednajte si jeden kopček vanilkovej zmrzliny a zalejte ho horúcim espressom. Táto pochúťka sa volá affogato, čo po taliansky znamená ponorený či potopený. Rafinovanejší recept káže dať do pohára aj zopár mandľových sušienok a trochu sladkého likéru, je to však kalorickejšia verzia. Zbytočne, lebo aj jednoduchá kombinácia kávy a vanilkovej zmrzliny je božská.

Máčaná káva

Počuli ste už termín cold brew? Je to káva, nad ktorou sa možno niektorým zježia vlasy, pripravuje sa totiž zo studenej vody. Doslova je to máčaná káva. Ak sa však použije naozaj kvalitná káva, výsledok je výborný. Studená voda totiž oveľa šetrnejšie vylúhuje z kávových zŕn delikátne chute. Výsledkom je nápoj, ktorý nie je kyslý, chutí po ovocí a čokoláde a má dokonca viac kofeínu než horúci nápoj.

Cold brew sa robí tak, že barista dá mletú kávu do papierového filtra, ktorý ponorí do nádoby so studenou vodou a nechá ju dvadsať hodín lúhovať. Potom ju odfiltruje a poriadne vychladí. Podáva sa s ľadom, prípadne s plátkom citróna. Cold brew je však výborný základ aj ovocných šejkov, napríklad jahodového pyré. Vtedy to je už plnohodnotný nízkokalorický dezert.

Ľadová káva s citrónom

Osviežujúca verzia kávy je veľmi jednoduchá na prípravu. Stačí silné espresso naliať do pohára s ľadom. Môžete pridať mlieko. Samozrejme, ak myslíte na štíhly pás, vynecháte cukor. Skôr sa inšpirujte Portugalčanmi, ktorí ľadovú kávu dolievajú citrónovou šťavou. Môžete pridať trošku obľúbeného likéru. Zaujímavý je napríklad fialkový.

Frappé za pár sekúnd

Tento obľúbený ľadový kávový nápoj sa robí z instantnej kávy. Navarte ju do kanvice, nechajte vychladnúť, pridajte mlieko a ľad a niekoľko sekúnd mixujte v mixéri. Podávajte vo vysokom pohári so slamkou, aby sa dala premiešať. Frappé môže byť aj bez mlieka a obsahovať viac vody. Je len na vás, čomu dáte prednosť. Hlavne, aby bolo ľadové.

Nanuky pre dospelých

Kávu môžete naliať ľadových formičiek a robiť z nich nanuky pre dospelých. Zjemníte ich trochou smotany, mlieka a dochutíte rumom, vodkou, mandľovým, alebo kávovým likérom. S alkoholom to však neprežeňte, lebo vám zmes nezmrzne.

Kávový čaj

Cascara je čajová špecialita, ibaže sa robí z kávovníka. Presnejšie, z kávových šupiek. Je to dužina, ktorá obaľuje kávové zrnko. Donedávna končila ako hnojivo pre kávovníky, teraz sa suší a vyrába sa z nej nápoj. Obsahuje síce menej kofeínu než káva, zato má oveľa viac vitamínov a antioxidantov. Najkvalitnejšia cascara je vtedy, keď sa neporušené kávové čerešne oberú a usušia na slnku, vďaka čomu dostanú príjemnú sladkastú chuť. 

Cascara sa dá konzumovať ako sušené ovocie, no viac sa pije. Lúhuje sa v studenej vode a podáva sa s ľadom. Má sladkastú chuť s tónmi ibišteka, šípok, čiernych ríbezlí, dokonca tabaku. Kto chce, môže si nápoj osladiť medom či pomarančom alebo ochutiť škoricou či zázvorom. Výsledná chuť je len na vás, isté však je, že po kávových dezertoch nestučniete, naopak, dodajú vám energiu. Napríklad športovať.