Aké boli najčastejšie nedostatky?

- potraviny neznámeho pôvodu (napríklad kuracie mäso), hotové jedlé bez nadobúdacích dokladov a bez uvedenia času dohotovenia a dodania (kačacie marinované mäso upečené, cesto na placky).
- nedodržanie chladiaceho reťazca v prípade potravín vyžadujúcich chladiarenské skladovanie
- skladovanie potravín, polotovarov priamo na podlahe (napríklad čerstvé mäso priamo na podlahe v prepravke, kačacie marinované mäso upečené skladované priamo na zemi)
- potraviny a suroviny určené na prípravu občerstvenia po dátume spotreby (mäsové prípravky, bryndza plnotučná, plesňový syr, kapustnica)
- zamestnanci bez vhodného pracovného odevu a pokrývky hlavy, jeden zamestnanec fajčil cigaretu priamo v stánku

Ostatné nedostatky sa týkali rôznych povolení a nezabezepčenia tečúcej vody na umývanie rúk či náradia.

Čo sa zistilo v laboratóriách?

ÚVZSR informoval, že z 83 vzoriek nevyhoveli 4.

Išlo o slaninový podplamenník na vianočných trhoch v Nitre a kurací špíz na vianočných trhoch v Košiciach - v jedle bol prekročený počet koliformných baktérií.

V pečenej jaternici a bravčovej cigánskej na vianočných trhoch v Nových Zámkoch bol prekročený povolený limit koagulázopozitívnych stafylokokov.

Hlavný hygienik Ján Miklas tento rok zhodnotil, že tento rok išlo o menej závažné hygienické nedostatky.

Upozornil tiež, že hygienici budú v jednotlivých mestách pokračovať v kontrolách počas celého trvania trhov. Napríklad v Banskej Bystrici budú trhy napríklad až do 2.1., v Košiciach až do Troch kráľov.