Mrkvová vňať sa dáva do klietky vtáčikom, kalerábové listy zajacom. Teraz, keď je ich sezóna a sú krásne svieže a šťavnaté, si ich však doprajte aj vy.

Jedze ju aj s chvostom

Zelený mrkvový „chvost“ chutí podobne ako pažítka a je plný vitamínov a minerálov. Vňať je močopudná, prečisťuje preto obličky, pomáha pri infekcii močových ciest a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Tiež regeneruje pečeň, upokojuje tráviaci trakt a prospieva cievam.

Čo s ňou? Nasekajte ju nadrobno a posypte maslový chlieb, praženicu, omeletu. Môžete ju pridať do šalátov alebo podusiť na masle či povariť v polievke, vtedy sa potlačí mierne horkastá chuť.

Veľmi dobré je pesto z vňate, ktoré môžete používať na hrianky, cestoviny či ku grilovanému mäsu. Ak chcete skutočnú vitamínovo-vápnikovú bombu, posekajte ju v rovnakom pomere s petržlenovou vňaťou (tá môže byť na väčšie kúsky) a ochuťte olivovým alebo orechovým olejom, citrónom a trochou soli. Je to výborná letná príloha k rybám, hydine aj steaku.

Nielen pre zajka

Ešte lahodnejšie sú listy kalerábu, rovnako plné vitamínov, minerálov, antioxidantov, olejov a vlákniny. Obsahujú chlorofyl, ktorý pôsobí pri detoxikácii pečene a podľa niektorých štúdií môže prispieť k ochrane proti vývoju nádorov.

Rovnako ako mrkvovú vňať môžete listy pridávať do zeleninových šalátov. Výborné sú s rôznou listovou zeleninou. Navrch pridajte posekané vlašské orechy a zopár zrniečok granátového jablka, prípadne parmezánové hobliny a máte diétnu letnú večeru.

Listy sa hodia aj do omáčok a polievok z letnej zeleniny, ako je mladá mrkva, hrášok, kaleráb, špenát... Varené sú dokonca zdravšie, lebo pri tepelnej úprave sa lepšie uvoľnia cenné oleje.

VYSKÚŠAJTE: Pesto z mrkvovej vňate 

Rozmixujte vňať z viazaničky mladej mrkvy, pridajte 3 lyžice mandľových lupienkov a 3 lyžice posekaných lieskových orieškov. Môžete ich aj opražiť nasucho dozlata. Ochuťte cesnakom, soľou, balzamovým octom alebo citrónovou šťavou a podľa potreby pridajte kvalitný panenský olej, aby ste dosiahli konzistenciu hustej pasty. Kto má rád pikantné, môže pridať aj posekanú čili papričku.