Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z neho pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme dostať do tela. Obrovskou výhodou tiež je, že varením a ani konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek, čo sa pri iných druhoch potravín nestáva. Potom sú to aj vitamíny skupiny B a draslík.

Môžete si ho pripraviť aj tepelným upravením, ale aj na studený spôsob.

Cícerová polievka

1 konzerva sterilizovaný cícer, 1 ks mrkva, 1 balíček mrazená zelenina miešaná (hrach, mrkva, fazuľové struky a iné), 3 PL rastlinný olej, ks mletá červená paprika, soľ, zeleninové dochucovadlo, hladká múka

Na oleji orestujeme na plátky nakrájanú mrkvu, aby pustila farbu, pridáme trocha červenej papriky, podlejeme horúcou vodou. Osolíme, varíme. Pridáme aj mrazenú zeleninu podľa ponuky. Uvaríme. Pred koncom pridáme aj cícer z konzervy, premytý od nálevu. Dovaríme. Polievku môžeme zahustiť hladkou múkou zmiešanou v troche vody. Podávame s chlebíkom. Dobrú chuť.

Tuniakový šalát s cícerom

4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 350 g uvareného, alebo sterilizovaného cíceru, 400 g tuniaka v oleji, 2 veľké rajčiny, reďkvičky, 4 stonky zeleru, 1 malú červenú cibuľu, oregano

Vo veľkej mise zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. pridáme cícer, tuniaka v oleji, pokrájané rajčiny, reďkvičky, zelerové stonky a červenú cibuľu. Do servírovacej misky upravíme listy z rôznych šalátov, na ne dáme tuniakový šalát s cícerom a posypeme oreganom. Necháme odstáť 10 až 15 minút. Podávame s chlebom.