Uhorky aj cukiny nikdy nejedzte, ak sú horké. Nie je to totiž len defekt chuti. Pachuť upozorňuje, že v plode sa nachádza jedovatá látka kukurbitacín. Táto horčina, ktorá dráždi sliznicu tráviaceho ústrojenstva, spôsobuje zažívacie problémy, nevoľnosť a hnačky, dokáže aj zabíjať.

Jeden z pacientov, ktorému sa stala osudným, priznal, že než sa dostal do nemocnice, zjedol cukinový nákyp, na ktorý použil staré veľké plody. Rovnako ako pri jedovatých hubách, je teda jedno, či sa zjedia surové, alebo tepelne upravené. Problémy môže spôsobiť už jedna skonzumovaná cukina či väčšia uhorka!

Pozor na vlastné semená!

To, že sa v cukinách či uhorkách začnú tvoriť jedovaté látky, môže spôsobiť veľké sucho a vysoké teploty, ale aj to, keď sú vysadené vedľa okrasných, nejedlých tekvičiek. Opeľovaním sa totiž oba druhy krížia.

Zdarné však môžu byť už semená, ktoré vysejeme na hriadku. Nebezpečenstvo hrozí z osiva, ktoré si záhradkári odložia z vlastnoručne vypestovaných plodov. Semená zakúpené v obchode sú bezpečné, pretože šľachtením sa jedovaté látky zo zeleniny vylúčili. Neodborným pestovaním sa však táto látka v plodine zase objavuje.

Horké varovanie

Prevencia je nepoužívať na záhradke domáce osivo a jesť mladé plody, kde je istota, že sa nebezpečný jed nestihol vytvoriť. No hlavne, ak na jazyku zacítite horkosť, hneď plody vyhoďte. Ak budete dodržiavať tieto pravidlá, obľúbenú letnú zeleninu môžete jesť aj zavárať dosýtosti.

Anketa
Má vo vašej kuchyni miesto aj cukina?
  • 81%
  • 19%