Nelúpte cibuľu!

Keď robíte vývar, vložte doň celú neolúpanú cibuľu. Pod cibuľovou šupkou sa ukrýva jedna mimoriadne silná prírodná látka, kvercetín, ktorá pôsobí ako silný antioxidant. Lieči zápaly, likviduje vírusy a baktérie, pomáha pri kardiovaskulárnych ochoreniach a zabraňuje rastu niektorých rakovinových buniek. Zabraňuje vzniku krvných zrazenín a pomáha udržiavať prechodné cievy. Dokáže tlmiť alergické reakcie vrátane astmy či pri bodnutí hmyzom, lebo potlačuje uvoľnenie histamínu z buniek. Keď však cibuľu olúpete, o väčšinu tejto zdravej látky prídete.

Chcete chlapca alebo dievčatko?

To, aké pohlavie bude mať vaše dieťa, ovplyvňuje aj to, čo jete. Mamám, ktoré milujú mäso, sa napríklad častejšie rodia chlapci.

Ženy, ktoré by mali radšej dievčatko, majú jesť potravu plnú vápnika, piť veľa mlieka a kupovať si minerále vody s obsahom tohto prvku. Vhodné sú vajíčka, syry, okrem zrejúcich. Naopak, mäsa a rýb môžu maximálne 130 g denne. Nevhodné sú ovocné džúsy, čokoláda, káva, čaj. Naopak, hojne ich môžu ženy, ktoré chcú chlapčeka. Rovnako ovocie a zeleninu. Mäso a ryby tiež môžu jesť bez obmedzenia, zakázané sú akurát údeniny. Tabu sú mliečne výrobky plus orechy. 

Stravovací režim však treba kombinovať aj s matematikou a viesť si ovulačný kalendár. Keď sa už dostatočne dlho stravujete podľa týchto pravidiel, o chlapca sa pokúšajte presne v deň ovulácie. Na dievčatko je vhodný čas dva až tri dni pred ovuláciou.

Liek z kuchynského odpadu

Vaječné škrupiny nevyhadzujte! Sú neoceniteľným zdrojom vápnika pre kosti aj chrupavky. Najlepšie vstrebateľné kalcium získate navyše zadarmo! Dôležité však je použiť vajcia z domácich chovov. Prázdne škrupiny vrátane vnútornej blanky, ktorá obsahuje kolagén a kyselinu hyalurónovú, povarte v čistej vode asi desať minút. Potom vodu zlejte a škrupiny precízne vysušte v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Stačí asi desať minút, aby skrehli, takže ich bez problémov rozdrvíte v mažiari alebo kávovom mlynčeku na jemný prášok.

Práve z neho získate najúčinnejšie kalcium, oveľa lepšie vstrebateľné než väčšina prípravkov z lekární. Potrebujete však ešte citrónovú šťavu.

Pol čajovej lyžičky prášku, čo je dávka 400 mg vápnika, zmiešajte so šťavou z polovice citróna a nechajte stáť pri izbovej teplote šesť až dvanásť hodín. Šumivou reakciou citróna a škrupiniek vznikne kalcium citrát, ktorý nie je závislý od žalúdočnej kyseliny, môže sa preto užívať pred jedlom aj po ňom, neprekážajú mu lieky a dobre sa vstrebáva aj u ľudí, ktorí majú problémy s absorpciou živín. Nikdy si ho však nerobte do zásoby, ale hneď ho vypite a novú dávku si môžete dať zase o dvanásť hodín.

 Cícerový sneh

Bielkový sneh bez vajec pripravujú co dezertov vegáni. Potrebujú na to nálev z konzervovaného cícera. Stačí ho desať minút šľahať v šľahači a dostanete sneh, z ktorého môžete piecť dokonca aj pusinky.

Torta bez kalórií

Melónovú tortu môžete jesť aj pri prísnej diéte. Nie je totiž z cesta, masla ani z cukru. Potrebujete hlavne veľký zrelý melón. Ak robíte trojposchodovú, môže mať aj 20 kíl. Rozdelíme ho na tri diely. Stredná časť je najobjemnejšia, to bude spodná časť korpusu. Ostrým nožom dokola oddeľte okraje, aby zostala iba červená dužina. Rovnaký postup opakujete pri ďalších poschodiach. Keď máte pripravené melónové kruhy, zo spodného vydlabte asi dva centimetre do hĺbky na ploche, aby sa tam dal presne vsadiť menší korpus. Zaručí to, že sa neskĺzne. Ak má torta až tri poschodia, postup ešte raz zopakujte. Potom sa už zdobí podľa fantázie. Ovocie napichávajte na špáradlá, ak používate jedlé kvety, napríklad ruže, obaľte ich spodok, ktorý sa dotýka korpusu, potravinovou fóliou.

Uvarte si orgován

Vedeli ste, že orgovánový krík má jedlé, dokonca liečivé kvety? Dôležité je používať kvety klasického orgovánu, nie šľachtené plnokveté odrody. Ich kvetenstvo je veľmi tuhé a na varenie nevhodné. Tiež nikdy nepoužívajte kôru, drevo a listy, obsahujú alkaloid, ktorý môže vyvolať alergické reakcie.

Kvety sú v poriadku. Vyniknú najmä v šľahačke, vo vanilkovej zmrzline, na pusinkových tortách, v palacinkách či tvarohových dezertoch, v rôsole, ľadových kockách alebo ako ozdoba nápojov a smoothie.

Z kvetov sa dá variť aj čaj, ktorý pomáha pri migréne, bolesti krku a zrýchľuje metabolizmus. Hrsť kvetov treba zaliať vriacou vodou a nechať pol hodiny lúhovať.

Káva zo studenej vody

Cold brew je káva, ktorá sa pripravuje zo studenej vody. Studená voda totiž oveľa šetrnejšie vylúhuje z kávových zŕn delikátne chute. Výsledkom je nápoj, ktorý nie je kyslý, chutí po ovocí a čokoláde a má dokonca viac kofeínu než horúci nápoj.

Cold brew sa robí tak, že barista dá mletú kávu do papierového filtra, ktorý ponorí do nádoby so studenou vodou, a nechá ju dvadsať hodín lúhovať. Potom ju odfiltruje a poriadne vychladí. Podáva sa s ľadom, prípadne s plátkom citróna. Cold brew je však výborný základ ovocných šejkov, napríklad jahodového pyré. Vtedy to je už plnohodnotný nízkokalorický dezert.

Vodný kefír

Voda fermentovaná pomocou tibi kryštálov je skutočný elixír zdravia, ktorý účinne bojuje proti črevným nádorom.

Tibi, ktoré vyzerajú ako biele kamienky, sú v skutočnosti zhlukom kvasných zŕn, ktoré fungujú podobne ako kombucha alebo tibetská huba. Pri správnej opatere si z nich môžete opakovane robiť fermentovanú vodu. Svojimi vlastnosťami sa približuje megazdravému kefíru, ibaže sa nerobí z mlieka. Dokáže zharmonizovať črevnú mikroflóru, čo je veľmi dôležité hlavne dnes, keď alarmujúco stúpa výskyt nádorov zažívacieho traktu.

Na prípravu „vodného kefíru“ potrebujete čistú vodu, prípadne bylinkový čaj plus kryštály tibi. Pri výrobe nápoja sa preto používa cukor, ktorý podporí kvasný proces. Výsledkom je osviežujúca perlivá malinovka. Akú chuť bude mať, záleží na vás. Voda sa môže ochucovať sušeným ovocím, lístkami ruží, cviklou…

 Krásne maslo

Maslo si môžete vyrobiť doma, ak prešľaháte šľahačku. No hlavne si ho skrášlite. Môžete použiť bylinky alebo jedlé kvety, prípadne kaviár. Získate krásnu ozdobu na slávnostný  stôl.

Vyrobiť si môžete aj vegánske maslo, ktoré je menej kalorické.

Postup je veľmi jednoduchý. 250 g kokosového oleja necháte rozpustiť na radiátore alebo vo vodnom kúpeli, pridáte 4 lyžice olivového oleja, soľ, kurkumu a poriadne premiešate, aby nezostali hrudky soli ani koreniny. Do väčšieho hrnca dáte ľad a doň vložíte nádobu s teplým olejom. Vyberte si takú nádobu, ktorá pri zmene teploty nepraskne, napríklad z varného skla. Keď bude tekutina tuhnúť, občas ju premiešajte. Po stuhnutí ju skladujte v chladničke.

Zdravé zemiaky

Šťava zo surových zemiakov sa v Južnej Amerike používa ako účinný liek proti žalúdočným ťažkostiam. No aj keď ste zdraví, pridajte si trochu do smoothie, je to dobrá prevencia pred zdravotnými problémami. No ani varením sa obsah užitočných látok významne neovplyvní. Ideálne je však siahnuť po farebných zemiakoch. Obsahujú 5-krát viac vitamínov, karoténu, zinku a antioxidantov. Vďaka tomu blahodarne pôsobia ma srdce, cievy, zrak aj krv.