Ak máte problémy so zlatou žilou, zaraďte si ju  do jedálneho lístka aspoň dva razy do týždňa. Nebude to problém, pretože táto zdravá obilnina sa dá pripraviť na množstvo spôsobov. Varia sa z nej kaše, polievky, "rizotá", nákypy, je  výborná ako príloha aj ako súčasť smoothie. 

Posilňovač zdravia

Pohánka je zaujímavá hlavne pre vysoký obsah rutínu, ktorý zvyšuje pružnosti ciev. Nachádza sa aj v šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. Pohánka čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém a minimálne dvakrát týždenne by ju mali jesť ľudia, ktorí trpia na hemoroidy.Raz to môže byť naša polievka a raz si z nej spravte napríklad nákyp.

HRÍBOVÁ POLIEVKA S POHÁNKOU

Potrebujete: 300 g šampiňónov alebo hlivy, 1 cibuľa, soľ, mletá rasca, petržlenová vňať, 50 g pohánky, 150 g miešanej koreňovej zeleniny, pol kávovej lyžičky mletej papriky, olej, 3 zemiaky, 1 kocka zeleninového bujónu

Na oleji opražíme cibuľu, pridáme hríby, krátko opečieme, pridáme soľ, mletú papriku, rascu, zeleninu a zalejeme vodou. Varíme asi 30 minút, potom pridáme zemiaky, pohánku, bujón a ešte dovaríme. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať.

POHÁNKOVO-ZELENINOVÝ NÁKYP

Potrbujete: 400 g mrazenej miešanej zeleniny, 100 g pohánky, 30 g mozzarelly, 2 lyžice kyslej smotany, cesnakový olej, 2-3 vajcia, 30 g strúhanky, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, grilovacie korenie

Pohánku uvaríme v osolenej vode domäkka. Na malom množstve oleja speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme mrazenú zeleninu, osolíme, opečieme a odstavíme. Po vychladnutí pridáme vychladnutú pohánku, prelisované strúčiky cesnaku, žĺtky, kúsky mozzarelly, smotanu a preosiatu strúhanku. Ochutíme mletým čiernym korením, grilovacím korením a zapracujeme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Hlbšiu zapekaciu misu vymastíme, vysypeme strúhankou, naplníme masou a vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia pečieme asi 40 minút. Po vychladnutí pokrájame. Podávame s varenými zemiakmi.