Cukríky proti depresii

Červené bobuľky hlohu sa podajú na šípky, sú však menšie, guľaté a majú nevýraznú chuť. Rastú na kre či malom strome s hustou rozkonárenou korunou. Vo farmácii sú plody veľmi cenené. Samozrejme, o ozdobných kultivaroch s nápadne veľkými plodmi to neplatí.

Na hlavu aj srdce

Červené plody hlohu majú blahodarné účinky na psychiku, pretože dokážu potlačiť stavy úzkosti. Tradične sa však používali hlavne na srdce. Zlepšujú okysličenie jeho tkanív a znižujú tak riziko kardiovaskulárnych ochorení. Bylinkári hloh odporúčajú na zníženie krvného tlaku, upokojenie tepu, pri srdcovej arytmii, na anginu pectoris a na zmiernenie stenokradie, teda pálčivej zvieravej bolesti za hrudnou kosťou. Ak však už beriete lieky na srdce, skôr než začnete užívať hlohové prípravky, poraďte sa s lekárom.

Vyskúšajte

Plody hlohu sa zberajú práve teraz, v čase najvyššej zrelosti.  Nazbierané plody hneď spracujte alebo dajte sušiť, lebo ľahko splesnivejú. Čerstvé môžete použiť na lekvár, víno, do cukríkov. Keďže majú mdlú múčnatú chuť, je dobré kombinovať ich s iným ovocím, napríklad s rakytníkom či voňavými koreninami.

Cukríky z hlohu

1 kg čerstvých plodov hlohu, 400 g cukru, 100 g škrobu

Plody popučíme a zmiešame s cukrom a so škrobom. Hmotu vyvaľkáme na placku a nakrájame cukríky, ktoré vyváľame v práškovom cukre a dáme vysušiť. Chuť môžeme vylepšiť škoricou, sušenou mätou, zázvorom, citrónom...

Víno na podporu krvného obehu

Potrebujeme:

40-50 čerstvých plodov hlohu, 250 ml sladšieho červeného vína, 5 cm dlhý kúsok čerstvého zázvoru, 2 lyžice melasového cukru, škoricu
 
Postup: Olúpeme zázvor, nakrájame na kocky a nasypeme do pohára spolu s cukrom. Pridáme škoricu a plody hlohu a lyžicou ich rozpučíme. Prelejeme vínom a dobre zamiešame.

Zmes necháme stáť na chladnom a tmavom mieste a pohár každý deň otáčame. Ak hladina klesne, prilejeme víno tak, aby boli plody hlohu celé ponorené. Po týždni precedíme tekutinu cez lievik vystlaný mušelínom do sterilizovanej fľaše. Víno vydrží 6 týždňov. Užívajte jednu čajovú lyžičku dvakrát denne.

Tinktúra na posilnenie srdca

Zrelé plody nasekáme a natlačíme do pohára na zaváranie. Zalejeme kvalitným alkoholom nevýraznej chuti a necháme na teplom mieste 14 dní. Denne pretrepeme. Po dvoch týždňoch scedíme bez plátenko aj plody dobre vymačkáme. Číru tekutinu skladujeme v chladničke.

Liečivý lekvár

Potrebujeme: 1 kg hlohu, 1 kg rakytníka, 1 kg cukru, 1 l vody

Hloh opláchneme, zalejeme vodou a varíme, kým zmäkne. Prepasírujeme, pridáme pasírované plody rakytníka, cukor a varíme na miernom ohni, kým hmota zrôsolovatie. Dáme do pohára a uzavreté sterilizujeme v rúre pri teplote 90 °C 15 minút.

Použiť môžeme aj želírovací cukor, vtedy sterilizovať netreba. Namiesto rakytníka sa dajú použiť aj varené jablká s kyselinou citrónovou.