Jedlá, ktoré vašim zubom prospievajú

  • Jablká a mrkva- pomáhajú odstraňovať žltý povlak zo zubov a zároveň prirodzene masíruje vaše ďasná.
  • Mäta a žuvačky – pri pravidelnom žuvaní zuby jemne vybielia a zároveň dodajú svieži dych
  • Jahody a syr- obsahujú prírodné kyseliny a enzýmy, ktoré vaše zuby šetrne vybielia. Rozpolenou jahodou si prechádzajte po zuboch a poriadne ich „vydrhnite“. Jahody však obsahujú aj rôzne kyseliny, preto si vždy po ich použití vyčistite zuby fluoridovou zubnou pastou.
  • Sóda bikarbóna – agresívnejšia metóda, ktorá však naozaj funguje. Na zubnú kefku nasypte trochu prášku a vydrhnite si zuby. Nakoniec vyčistite zuby fluoridovou zubnou pastou. Tento recept však neskúšajte viac ako raz do týždňa, inak by ste si mohli poškodiť zubnú sklovinu.

Tieto jedlá obmedzte

  • Sladké limonády- obsahujú vysoký podiel agresívnych kyselín, ktoré naleptávajú zubnú sklovinu. Pre zuby sú dokonca päť krát škodlivejšie ako kola.
  • Ocot- Podobne ako citrusy rozleptáva zubnú sklovinu, preto by ste si mali po každom jedle, ktoré obsahuje ocot, vypláchnuť zuby čistou vodou.
  • Biele víno- má nízke pH, ktoré prispieva k narúšaniu zubnej skloviny. U červených vín je toto riziko menšie. Najhoršie na zuby pôsobia obľúbené rizlingy. Tento efekt môžete zmierniť konzumáciou syrov s vysokým obsahom vápnika. Naopak, úplne by ste sa mali vyhnúť konzumácii bieleho vína s jahodami alebo kyslými ovocnými šťavami.
  • Čokoláda, káva, čierny čaj a červené víno- spolu s fajčením sú to hlavní vinníci zažltnutia zubov a vytvárania nepekných škvŕn na zubnej sklovine.