Hoci etnografka Katarína Nádaská nazvala svoju poslednú knihu Afrodiziaká v slovenskej kuchyni, dočítate sa aj o svetových pokrmoch lásky. Napríklad, že zvrhlý Caligula veril, že potenciu mu zlepší mrkva, a Henrich IV. zase dúfal, že španielske mušky. Mimochodom, radšej kopírujte rímskeho krutovládcu. Mrkva  sa naozaj počíta medzi afrodiziaká a je zdravotne neškodná, no chrobák z čeľade májkovitých je jedovatý. Najlepšie je však staviť na osvedčené slovenské afrodiziakum, na med. Veď ktorému mužovi nie je príjemné, keď mu krásna žena ťahá medové motúzy popod nos?

Pre silné žalúdky

Nie všetko vo folklórnej ľúbostnej kuchyni však bolo medové. Naopak, nad niektorými receptami prababičiek sa trochu obracia žalúdok. Podľa etnografky dievky používali napríklad mäso zo slepého mačaťa, aby sa mládenec do dievčaťa slepo zaľúbil. Do čaju z ľubovníka pridávali na zosilnenie magických účinkov moč, menštruačnú krv alebo popol zo spálených chĺpkov ohanbia. Prípadne robili praženicu z vajec, ktoré stiekli po nahom tele ženy. Vajcia sa zachytili do misky v rozkroku a išli do praženice či koláča pre nič netušiaceho muža. Ženáči na tom boli trochu lepšie, na udobrenie sa im varila kaša ochutená škoricou. My sme však pre vás z knižky vybrali naozaj lákavé recepty. Pokojne si z nich môžete spraviť valentínsku večeru alebo raňajky „za odmenu“.

Chúťky vášnivej tigrice

Potrebujete:

  • 1 menší zeler,
  • 100 g čedaru,
  • 6 vajec,
  • 3 lyžice mlieka,
  • olej,
  • soľ, pažítku, mleté čierne korenie

Postup:

Zeler najemno nastrúhajte, pridajte strúhaný syr, v mlieku rozšľahané vajcia, soľ, korenie a pažítku a upečte lievance. Podávajte večer alebo na raňajky.

Sladké ráno

Potrebujete:

  • 2 korene väčšieho petržlenu,
  • olivový olej,
  • med, citrónovú šťavu,
  • hustú sladkú sójovú omáčku,
  • cesnak, soľ, sušené čili

Postup:

Očistený petržlen nakrájajte pozdĺžne na pásiky. V miske zmiešajte olej, sójovú omáčku, med, cesnak, šťavu z citróna, čili a soľ. Premiešajte petržlen s marinádou a pečte vo vyhriatej rúre. Keď med skaramelizuje, jedlo je hotové.

Milencova sila

Potrebujete:

  • 2,5 l vody,
  • 300 g špargle,
  • 1 lyžice masti,
  • 40 g hladkej múky,
  • 3 jarné cibuľky,
  • 2 žĺtky,
  • 100 ml mlieka alebo šľahačky,
  • petržlenovú vňať, soľ, muškátový oriešok, zelerovú vňať

Postup:

Do osolenej vody dajte umytú a očistenú špargľu, viazaničku z vňatí a cibuľky a povarte. Z múky a masti urobte svetlú zápražku, rozrieďte vodou, preceďte, pridajte do polievky a chvíľu povarte. Keď je špargľa mäkká, polievku odstavte, vyberte viazaničku, pridajte mlieko alebo sladkú smotanu vymiešanú so žĺtkami a rozmixujte. Ozdobte posekanou petržlenovou vňaťou a  muškátovým orieškom.

Nežné láskanie

Potrebujete:

  • 200 g mandlí,
  • 200 ml smotany,
  • 1 l hydinového vývaru,
  • 100 ml bieleho vína,
  • 2 lyžice masla,
  • 4 žĺtky,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • mleté biele korenie, soľ, pažítku

Postup:

Olúpané a nakrájané mandle opražte na masle, poprášte múkou, zľahka opečte, prilejte vývar, premiešajte a nechajte zovrieť. Znížte teplotu a varte pol hodinu. Osoľte, okoreňte, pridajte smotanu, do ktorej ste rozhabarkovali žĺtky a biele víno. Rozmixujte, ohrejte, ale už nevarte. Ozdobte plátkami mandlí a pažítkou.

Čakanie na vášeň

Potrebujete:

  • 100 g masla,
  • 50 g kaviáru,
  • 1 lyžička citrónovej šťavy,
  • štipku soli, červenú čakanku

Postup:

Maslo vymiešajte na penu, pridajte soľ, citrónovú šťavu a vidličkou opatrne primiešajte kaviár. Servírujte na lístkoch čerstvej čakanky. Samozrejme, so sektom.

Vzdych slasti

Potrebujete:

  • 4 fenikle,
  • 60 g masla,
  • štipku soli,
  • 1 lyžicu octu,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • 250 ml mlieka,
  • 1 žĺtok, 150 g tvrdého syra,
  • mleté biele korenie, bazalku

Postup:

Fenikel očistite, stonky odrežte, buľvy rozpoľte, horký stred vykrojte. Povarte 20 minút v malom množstve osolenej vody s trochou octu. Dajte ho odkvapkať, na masle opražte múku, zalejte vývarom z fenikla, pridajte mlieko, premiešajte a krátko povarte. Odstavte, vmiešajte žĺtok, syr, okoreňte a premiešame. Fenikel vložte do zapekacej misy, zalejte omáčkou a zapečte.

Bosorkina rozkoš

Potrebujete:

  • 2 žĺtky,
  • 1 vanilkový struk,
  • 75 g kryštálového cukru,
  • 600 g mascarpone,
  • jahody, mätu

Postup:

Vanilkový struk pozdĺž prerežte a špičkou noža vyškrabte dužinu. Cukor prisypte k žĺtkom, pridajte vanilku a vyšľahajte na penu. Polovicu masy pridajte do mascarpone a vyšľahajte. Časť krému rozdeľte do pohárov, naukladajte naň plátky jahôd, zalejte zvyšným krémom a ozdobte mätou.

Erotická smršť

Potrebujete:

  • 30 ml vodky,
  • 150 ml vody,
  • 250 ml sódy,
  • 80 ml piva,
  • 2 citróny,
  • 1 lyžica cukru,
  • strúhaný muškátový oriešok,
  • drvený ľad

Postup:

Do vodky pridajte kôru z citróna, štipku muškátového orieška a nechajte 20 minút lúhovať. Prilejte vodu, citrónovú šťavu a cukor. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Pred podávaním pridajte rozdrvený ľad, sódu a pivo.

Kuchynské afrodiziaká

  • Zelenina: mrkva, petržlen, zeler, špargľa, fenikel, uhorka
  • Ovocie: banány, figy, broskyne, granátové jablko, papája
  • Pochutiny: čokoláda, kakao, kaviár, ustrice, hľuzovka, káva, šampanské, vajcia, med, mandle
  • Koreniny: škorica, muškát, klinček, vanilka, bazalka, kardamóm, šafran, aníz, zázvor, mäta