Už neplatí, že zdravý strúčik cesnaku je snehobiely. Môže byť aj čierny ako uhoľ. Samozrejme, nemyslíme to, keď vám starý cesnak vyschne a sčernie v kuchyni, ale cielenú premenu.

Pomaly pečený

Ak niekto má ísť na dlhý čas do väzenia, Česi hovoria, „zavrú ho, až sčerná“. No a práve to sa deje s čiernym cesnakom. Nie je to špeciálna odroda ako povedzme pri farebných zemiakoch, ale dôsledok skladovania.

Klasický kuchynský cesnak sa dá do špeciálnej komory, kde je presne stanovená teplota od 60 do 77 °C a vlhkosť. Niekedy sa uvádza, že ide o fermentáciu, ale nie je to tak, pretože tu ku kvasnému procesu nedochádza. Dalo by sa to však prirovnať k veľmi pomalému pečeniu. Trvá od šesťdesiat do deväťdesiat dní, než cesnak zmení svoj slonovinový odtieň a získa špecifickú čiernu farbu. Súvisí to s chemickými reakciami, ktoré prebiehajú pri tepelnom spracovaní potravín. No hlavne sa znásobia jeho liečivé vlastnosti.

Cesnaková želatína

Snáď každý vie, že cesnak je veľmi zdravý. Mnohým ľuďom však prekáža jeho ostrá chuť alebo to, že po ňom človek páchne. Niekomu je zasa ťažký na žalúdok. Toto sa však čierneho cesnaku netýka. Je lepšie stráviteľný, navyše prestane štípať a páchnuť. Je sladký, konzistenciou pripomína želatínu. Niektorí jeho novú chuť prirovnávajú k melase, sušenému ovociu alebo pečenej slivke s balzamovým octom, dokonca cítia stopy škorice a vanilky s ľahučkým cesnakovým podtónom. Môžete ho jesť priamo alebo využiť pri varení. Okrem mäsa, polievok, nátierok a cestovín sa pridáva do lekvárov, koláčov. Japonci z neho dokonca vyrábajú pivo, keď ho nechajú odležať v morskej vode. Pivo má vraj skutočne cesnakovú pachuť, niekto ho aj nazval studenou cesnakovou polievkou

Vlastný z ryžovaru

Jediná nevýhoda čierneho cesnaku je cena. Kúpite ho na internete či v obchodoch so zdravou výživou, no za 60 gramov zaplatíte vyše 7 eur. Môžete si ho vyrobiť aj sami pomocou ryžovaru, kde jeho príprava trvá asi dva týždne. Tu však musíte investovať do ryžovaru. Tiež sa dá kúpiť v lekárni vo forme kapsúl.

Fermentácia
Cesnak môžete aj piecť. Je to lahôdka, ktorá nestráca liečivé účinky. Nešúpte ho, len odkrojte vršok a pokvapkajte olivovým olejom. Upečte či ugrilujte. Cesnak zmäkne a získa orieškovú príchuť.

Cesnak sa dá aj fermentovať a domáci recept je veľmi jednoduchý. Znásobíte tým jeho vlastnosti a bude ľahšie stráviteľný.

Potrebujete:
12 strúčikov cesnaku
2 polievkové lyžice morskej soli
filtrovanú vodu alebo jablčný ocot

Postup: Cesnak ošúpte, no neporušte jeho štruktúru ani ho nekrájajte. Vložte ho do pohára, nalejte vodu, pridajte soľ. Nechajte ho v takomto stave počas 3 – 4 týždňov pri izbovej teplote. Potom ho uložte na chladné miesto.

Prečo  jesť cesnak:

- Pre vyšší počet antioxidantov, ktoré chránia bunky, zmierňujú ich starnutie

- Pomáha pri chronických chorobách

- Prevencia nádorových ochorení

- Chráni srdce a cievy

- Prospieva tráviacemu traktu a pečeni

- Pôsobí protizápalovo, antimikrobiálne a antibioticky