Hrubostenná paprika sa dá jesť priamo, veľmi dobrá je však aj keď sa opečie. Vtedy ešte viac zosladne.

 

Variabilná dobrota

Červenú papriku môžete plniť ryžou, hubami, kuracím mäsom. Dá sa z nej spraviť omáčka na cestoviny, alebo marinovaný šalát. Ideálne je najprv ju upiecť, prípadne opáliť nad plameňom sporáka, kým šupka nesčernie. Potom ju nechajte schladnúť a olúpte. 

Marinovať ju môžete celú, samozrejme bez semienok, alebo nakrájanú na plátky. Marinádu spravte z balzámového octu a panenského olivového octa. Polejte ňou papriku a pridajte posekaný cesnak. Ak máte papriku nakrájanú na tenké prúžky, pridaje k nej  kapary alebo  kúsky ančovičiek a potom marinujte.  Je to výborná zmes na toast. Veľmi dobrý a zdravý je však aj náš recept s pohánkou. Vyskúšajte ho. 

PAPRIKY S POHÁNKOVOU PLNKOU

Potrebujete: 5 kusov červených paprík, pohánku, 150 g Lučiny, 40 g tvrdého syra, 100 g syru feta, 100 ml smotany na varenie, 100 ml vývaru, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, sušené provensalské bylinky, soľ, olivový olej

Postup: Pohánku uvarenú domäkka scedíme, dáme do misy a necháme vychladnúť. Pridáme Lučinu, nahrubo postrúhaný tvrdý syr, vajce a 50 gramov pomrveného syru feta. Ochutíme soľou, mletým korením, sušenými bylinkami a premiešame. Z paprík zrežeme vršok a jadierka vyberieme. Vnútro paprík potrieme olivovým olejom zmiešaným so soľou a s prelisovanými strúčikmi cesnaku. Papriky naplníme plnkou, uložíme ich do zapekacej misy, podlejeme vývarom, prikryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po 20 minútach pečenia papriky odokryjeme, podlejeme ich smotanou, posypeme zvyšným pomrveným syrom feta, povrch paprík pokvapkáme olivovým olejom a dopečieme.