Na burčiak potrebujete ovocný mušt, ktorý si môžete vylisovať aj doma, alebo v muštárni.  Mušt môže byť z hrušiek, hrozna, jabĺk, sliviek, šípok, drienok. Ovocie sa dá aj skombinovať.

Burčiak podomácky

Mušt nechajte odkaliť.  Keď sa oddelí tekutina od hustého kalu, opatrne mušt zlejte a môžete začať s kvasným procesom. Do šťavy pridajte vodu v pomere 4 :1 , ktorú ste zohriali s cukrom a kyselinou citrónovou, potom pridajte vínne kvasinky.  Premiešajte a nalejte do demižónu, ktorý ste predtým vydymili sírnymi plátkami. Fľašu uzavrite korkovou zátkou s kvasnou rúrkou a dajte kvasiť na teplé miesto. V závisloti od teploty a množstva cukru budete mať burčiak zhruba o týždeň až štrnásť dní.   Myslite na to, že obsah môže z fľaše vytekať, zabránite tomu tak, že zátku zalejete voskom.