Má veľmi málo kalórií, dokáže bojovať proti rakovine a chvíľami bola veľkou témou dokonca u amerických prezidentov. Brokolica je podľa portálu independent.co.uk piatou najpopulárnejšou zeleninou na svete. Ako chutí vám?

Touto zeleninou by ste určite potešili v poradí tretieho amerického prezidenta Thomasa Jeffersona, ktorý sa považuje za prvého zástancu brokolice na poste hlavy štátu USA. Ale napríklad exprezident George Bush mal brokolicu takú zhnusenú z detstva, že ju škrtol z jedálneho lístka.

Keď mu ju naservírovali v prezidentskom lietadle, povedal: „Nemal som rád brokolicu už ako dieťa, keď mi ju pripravovala moja mama. Teraz som prezident Spojených štátov a hovorím vám, že už nikdy žiadnu brokolicu nezjem.“ A stalo sa, že pestovatelia brokolice priviezli pre Biely dom tony brokolice a potom ju rozdali ľuďom bez domova. Len v Amerike je azda možné, že keď potom bojoval Bill Clinton o post prezidenta, využil aj zeleninu. „Vráťme brokolicu do Bieleho domu,“ povedala vtedy jeho žena Hillary a aj on sám zašiel na trh a dal sa vyfotiť s hlavičkou tejto zeleniny. Zabralo.

Keď sa po ňom dostal k moci syn Georgea Busha, George W. Bush, brokolica bola opäť v nemilosti. Na piedestál ju zasa vrátil Barack Obama, ktorého žena Michelle bojovala proti detskej obezite.

Už pred 60 rokmi


Boj o brokolicu u nás nie je takým folklórom, ale aj my máme našu slovenskú hrdinku spojenú s objavom, v ktorom hrá významnú úlohu táto zelenina. Mesačník Zdravie upozornil, že profesorka biológie Katarína Horáková ako prvá na svete odhalila významný protirakovinový potenciál fytochemikálie sulforafan. Nachádza sa najmä v brokolici a o čosi menej aj v inej hlúbovej zelenine. „Už pred 60 rokmi som ako členka výskumného tímu skúmala účinky sulforafanu na ľudských rakovinotvorných bunkách in vitro. Výsledky mali u onkológov veľký ohlas,“ cituje ju časopis.

Brokolicu obľubuje aj Lenka Vavrinčíková - toto jej jej domáca brokolica.
Zdroj: instagram.com/@ enka_vavrincikova

Podľa nej dnes už poznáme aj iné fytochemikálie, ktoré pomáhajú v boji s degeneratívnymi chorobami, napríklad kurkumín, silymarín, resveratrol a iné, ale telo ich nevie naplno absorbovať a využiť. Ich biologická dostupnosť je okolo 1 až 8 percent, pri sulforafane je to až okolo 80 percent. Hlúbová zelenina by teda nemala na našich tanieroch chýbať. No treba dať pozor na jednu vec.

Dôležitý enzým

Na to, aby brokolica naozaj pôsobila vďaka sulforafanu preventívne, potrebujete k tomu enzým myrozinázu. „Myrozinázu si môžete vyrobiť žuvaním brokolice, vtedy sa z nej tento enzým uvoľňuje,“ cituje ďalej zdravotnícky magazín doktorku Horákovú. Problém je, že enzým myrozináza sa zničí, už keď brokolicu paríte pri teplote nad 45 stupňov Celzia viac ako minútu. Najlepšie je teda žuť surovú brokolicu. Ak to nedokážete, je tu aj iná možnosť.

Záchrana v klíčkoch

Silnú formu myrozinázy našli vedci v semenách horčice. Takže biologička odporúča posypať rozdrvenými horčičnými semenami tepelne spracovanú brokolicu alebo inú hlúbovú zeleninu a dostupnosť potrebného sulforafanu sa podstatne zvýši.

Takisto čerstvé klíčky brokolice alebo karfiolu môžu ochrániť pred degeneratívnymi chorobami. Stačí ich pritom zjesť menšie množstvo. Podľa doktorky sú párdňové výhonky lacnou superpotravinou. Semienka brokolice pohodlne zoženiete cez internet.