Prečo zbierať kvety bazy? Pretože sú liečivé a lahodia aj pleti. Môžete ich využiť na pleťový olej. Nechajte ich povädnúť, aby stratili trochu vlhkosti a zalejte mandľovým olejom. Nechajte dva až tri týždne macerovať na slnečnom okne a potom sceďte.

A majú aj kyslé využitie. Veľkú hrsť kvetov zalejte pol litrom vínneho octu a nechajte 14 dní lúhovať v tme. Preceďte. Požívajte do šalátov a pri budnutí hmyzom.

Bazové perličky

Kvety bazy obsahujú vitamín C, organické kyseliny a silice, ktoré oceníte, keď máte nádchu, zahlienené priedušky a kašeľ. Navarte si vtedy kanvicu horúceho bazového čaju, pridajte med a poriadne sa vypoťte. Ak máte migrénu, podráždený žalúdok či menštruačné kŕče, po celý deň popíjajte bazový čaj, pre zmenu studený a nesladený.

Výhoda je, že na rozdiel od iných bylinkových čajov má tento príjemnú chuť aj vôňu. Pokojne si nasušené kvety pridávajte do akéhokoľvek čaju, aj keď ste zdraví. Posilníte si imunitu a vylepšíte jeho chuť. Pozor, na konzumáciu sú vhodné len celkom biele kvety! Ak drobné okvetné lístky už začali hnednúť, stráca rastlina liečivé účinky.

Drinky z bazy

Poďme však k ďalším nápojom. Najobľúbenejší je bazový sirup. Výborný je nielen do malinoviek, môžete ho použiť ako voňavé sladidlo, keď budete robiť domáce nanuky či zmrzlinu. Ak chcete niečo pre dospelých, dajte trochu sirupu do vysokého pohára, zalejte prosekom alebo sektom, pridajte ľadové kocky a koliesko citróna, ktorý s bazou výborne ladí. Ak ste detailista, dajte kvietky bazy aj do formičiek na ľad a zalejte prevarenou vychladnutou vodou. Vtedy zostane ľad priesvitný a kvietky bude vidieť. Bazu môžete aj kombinovať s inými kvietkami, prípadne drobným ovocím. Výborné je bazové kvetinové víno a nejeden labužník ocení bazový sorbet so sektom.

Vyskúšajte:

Kvetový sekt

Potrebujete:
4 l vriacej vody
630 g krupicového cukru
6 veľkých bazových kvetov
1 biocitrón nakrájaný na plátky
šťavu z 1 citróna

Uvarte vodu, vsypte cukor, rozpustite ho a nechajte vychladnúť.

Kvety zbavte hmyzu, zalejte nálevom, pridajte zvyšné prísady, zakryte utierkou a nechajte 24 hodín odležať na okne.

Na druhý deň cez husté sitko či gázu zlejte tekutinu, dobre vyžmýkajte aj kvety a dajte do petfliaš. Nechajte asi 2 cm, uzavrite a v chlade a v tme nechajte 14 dní. Každý deň fľaše pootvorte, aby uniklo trochu plynu. Pred konzumáciou vychlaďte.

Bazovo-sektový sorbet

Pol litra bazového sirupu varte štvrť hodiny vo vodnom kúpeli s hrsťou kvetov bez stopiek. Po vychladnutí preceďte cez plátenko. Jeden bielok vyšľahajte dotuha a postupne prišľahávajte 50 g práškového cukru. Do hmoty opatrne zašľahajte sirup a dajte stuhnúť do mrazničky. Potom znova vyšľahajte a zase nechajte stuhnúť cez noc. Pred podávaním zase vyšľahajte. Servírujte v sektových pohároch zaliate sektom.

Základný recept na bazový sirup

Potrebujete: 2 l vody, asi 40 kvetov, 1,5 kg kryštálového cukru, 3 citróny, prípadne kyselinu citrónovú

Kvety umyte, odstráňte pevné drevnaté stonky a namočte do prevarenej a vychladnutej vody. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu alebo nakrájané kolieska citrónov. Takto naloženú zmes nechajte stáť 24 až 48 hodín. Obsah sceďte cez sitko alebo gázu. Zachytené kvety opatrne vyžmýkajte a nechajte tiež odkvapkať. Tekutinu zohrejte asi na 50 stupňov, pridajte cukor a za stáleho miešania nechajte rozpustiť, až kým nezískate sirupovú konzistenciu. Takto pripravený horúci sirup nalejte do umytých a vyhriatych fliaš. Uzavrite a skladujte na tmavom chladnejšom mieste.