Ak ste v exotickej krajine, kde sa nemôžete spoliehať na neškodnosť potravín, skúsení cestovatelia radia jesť banány. Hrubá šupka spoľahlivo ochráni vnútro pred infikovaním. Tam ju teda treba vyhodiť. Ak ste však na Slovensku, môžete ju zjesť. Hlavne ak máte zdroj na biobanány alebo vám dokonca rastie v skleníku banánovník. Nie je to utópia. Ak mu dokážete vytvoriť vhodné podmienky, zarodí vám sladké trsy banánov.

Plná vitamínov

Vráťme sa však k šupke, ktorá je rovnako zdravá ako dužina. Obsahuje vitamíny B6 a B12 plus množstvo antioxidantov, ktoré chránia pred civilizačnými chorobami. Musí však byť správne dozretá. Na konzumáciu je vhodná jasne žltá bez hnedých škvŕn či dokonca celých plôšok. Takú treba vyhodiť. Naopak, ak je zelenkastá, počkajte, kým zožltne.

S kakaom a so škoricou

Ani žltá šupka sa nedá rovno schrúmať, lebo je horká. Najjednoduchšie je nakrájať ju nadrobno a rozmixovať do smoothie spoločne s iným ovocím výraznej chuti.

Dobrá je však aj upečená spoločne s banánovou dužinou a hojne osladená povedzme javorovým sirupom a posypaná kakaom či škoricou.

Dá sa aj vysmážať. Vtedy ju dajte na 5 minút do vriacej vody, potlačí sa tak horkastá chuť. (Môžete to spraviť aj pred pečením.) Potom ju obaľte v kukuričnej múke a vypražte nachrumkavo. Obaliť ju však môžete aj v cestíčku a servírovať nasladko.

Maska aj utierka

Banánovú šupku môžete použiť ako prachovku na zaprášené listy. A keď z nej vyškrabete dužinatú vrstvičku, dajte si ju do domáckej pleťovej masky. Pleť vyživí a rozžiari.