Usmiata Jitka, manželka majiteľa obchodu so sladkým letným pokušením, ktorá obsluhuje zmrzlinychtivých ľudí, už po rokoch vie dokonca odhadnúť, kto sa len pristaví a kochá sa očami a kto si aj naozaj vyberie. Pohľad do vitríny so zmrzlinami a sorbetmi rozhodne nie je nič pre nerozhodných.

Aj zelené cookies

Kedysi sme si vystačili s vanilkovou, citrónovou, jahodovou a čokoládovou, dnes si môžeme dať aj zmrzlinu so šampanským, soľou či kakaovú s čili. Je to prirodzený boj o zákazníka. Konkurencia je veľká, potrebujete zaujať. „Objednala som ako novinku – cookies so zeleným čajom,“ usmieva sa Jitka, ktorá čaká, ako sa nová chuť u ľudí uchytí.

Zastavuje sa babička s dvoma vnučkami, na ktoré pôsobí farebná vitrína ako magnet. „Pribúda alergikov a hlavne medzi deťmi. Takže často si ľudia pýtajú pre deti plastový téglik namiesto klasického kornútka, v ktorom je lepok. Existujú však aj bezlepkové kornútky,“ hovorí spolumajiteľka gelatérie, ktorá si zakladá na tom, že robí zmrzlinu z poctivého plnotučného mlieka. Myslí aj na tých, ktorí nevedia tráviť laktózu. Vo vitríne preto svieti pri dvoch druhoch zmrzliny, že sú „lacto free“.

Nechcú vedieť

Podľa zákona máte právo vedieť, aké alergény zmrzliny obsahujú. V predajni by mali byť na viditeľnom mieste. „Predávam zmrzlinu roky, ale ešte sa nikto nezaujímal o zoznam alergénov, teda s výnimkou lepku a laktózy,“ prekvapuje nás Jitka, ktorá nám ukazuje poctivo vyvesený zoznam. Alergény síce ľudí v praxi nezaujímajú, hygienikov, ktorí neohlásene kontrolujú aj nebalené zmrzliny, však áno. „Zatiaľ bola hygiena u nás vždy spokojná,“ dodáva so zadosťučinením Jitka, ktorá podáva zákazníkom kornútok vždy v bielej rukavičke. To, že má aj zmysel pre ochranu životného prostredia, o nej prezradí moment, keď upozorní na malý farebný kúsok papiera, v ktorom je posadený kornútok: „Každý ho o chvíľu pokrčí a zahodí!“ Ale to je už iná kapitola...