Jahodovo-gaštanová torta

Potrebujeme:

Korpus   

4 vajcia
250 g trstinového alebo práškového cukru
70 až 80 g kokosového alebo slnečnicového oleja (prípadne roztopené maslo)
1 lyžica vlažnej vody
1 lyžica kakaa
1 balík prášku do pečiva
250 g polohrubej múky (alebo možno 100 g múky nahradiť pomletými orechmi)
3 lyžice vlašských alebo iných orechov nasekaných na kúsky
štipka soli
Jahodová plnka

400 g jahôd
250 g smotanového pribináčika
200 g kyslej smotany
3 až 6 lyžíc vanilkového cukru(podľa kyslosti jahôd)
6 plátkov (10 g) želatíny
Gaštanová šľahačka

250 ml smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky
250 g gaštanového pyré
Okrem toho

džem na potretie a rum na pokvapkanie korpusu
100 g jahôd a nasekané oriešky na ozdobu

Postup:

- Z bielkov a zo soli vyšľaháme tuhý sneh. V inej mise zmiešame žĺtky s cukrom a postupne k ním primiešame vodu a olej. Pridáme polovicu vyšľahaného snehu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Primiešame orechy a na záver zľahka vmiešame zvyšok snehu. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy s priemerom 24 cm a dáme piecť na 180 stupňov Celzia približne na 30 minút. 

Upečený a vychladnutý korpus vyberieme z formy a prerežeme na polovice. Spodný plát korpusu vrátime do formy, popicháme špáradlom a pokvapkáme rumom. Natrieme naň tenkú vrstvu džemu.

- Smotanu so stužovačom vyšľaháme dotuha. Do vyšľahanej šľahačky primiešame nastrúhané gaštanové pyré. Hotovú gaštanovú šľahačku natrieme na pripravený spodný plát korpusu a opatrne na ňu pritlačíme druhý plát korpusu. Vložíme do chladničky na stuhnutie.

- Jahody rozmixujeme na malé kúsky. Pribináčiky, kyslú smotanu a vanilkový cukor si spolu vyšľaháme a primiešame k jahodám. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale a pridáme do plnky. Hotovú plnku nanesieme na vrchný korpus a znovu dáme stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí ozdobíme jahodami a nasekanými orieškami.

Torta z gaštanov s jahodami
Torta z gaštanov s jahodami
Zdroj: Archív