Slané zemiakové šišky

Potrebujete:

1 kg uvarených zemiakov

1 kg hladkej múky

1 vajce

1 lyžička soli

150 ml mlieka

1 kocka droždia

štipka kryštálového cukru

olej na vyprážanie

Na potretie:

200 ml vody

1 lyžička soli

3 strúčiky cesnaku

Postup:

- Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Uvarené zemiaky postrúhame alebo prelisujeme do misy. Pridáme k nim preosiatu múku, vajce, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

- Vykysnuté cesto premiesime, rozvaľkáme a povykrajujeme z neho šišky (môžu byť aj s otvorom). Necháme ich na pracovnej doske ešte chvíľu nakysnúť. Potom ich z oboch strán vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista.

- V miske zmiešame vodu, soľ a prelisovaný cesnak. Zmesou potierame hotové, ešte teplé šišky. Ihneď podávame.