Slané zemiakové šišky
Potrebujete:
1 kg uvarených zemiakov
1 kg hladkej múky
1 vajce
1 lyžička soli
150 ml mlieka
1 kocka droždia
štipka kryštálového cukru
olej na vyprážanie
Na potretie:
200 ml vody
1 lyžička soli
3 strúčiky cesnaku
Postup:
- Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Uvarené zemiaky postrúhame alebo prelisujeme do misy. Pridáme k nim preosiatu múku, vajce, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto premiesime, rozvaľkáme a povykrajujeme z neho šišky (môžu byť aj s otvorom). Necháme ich na pracovnej doske ešte chvíľu nakysnúť. Potom ich z oboch strán vyprážame na rozpálenom oleji dozlatista.
- V miske zmiešame vodu, soľ a prelisovaný cesnak. Zmesou potierame hotové, ešte teplé šišky. Ihneď podávame.