Karfiolovo-šampiňónové placičky

Ochutnajte a neobanujete.
Zdroj: Archív NMH

1 väčší karfiol

soľ

1 cibuľa

200 g čerstvých šampiňónov

100 g strúhaného eidamu

100 až 150 g detskej krupice

3 vajcia

hrsť nasekanej pažítky

mleté čierne korenie

olej

ovsené vločky na obaľovanie

maslo na poliatie

Postup:

- Karfiol umyjeme a uvaríme domäkka v slanej vode. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané šampiňóny a podusíme ich. Uvarený karfiol roztlačíme vidličkou, pridáme podusené šampiňóny, krupicu, nastrúhaný syr, žĺtky, nasekanú pažítku, osolíme, okoreníme a premiešame.

- Do zmesi opatrne vmiešame dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Mala by nám vzniknúť kompaktná hmota, ak je riedka, pridáme trochu krupice. Ovsené vločky pomelieme. Z pripravenej masy urobíme menšie guľky, obalíme ich v pomletých ovsených vločkách.

- Na dno pekáča dáme rozohriať olej, guľky doň naukladáme, rukou jemne roztlačíme a dáme piecť do vyhriatej rúry. Po chvíľke medailóniky na pekáči otočíme, aby sa opiekli aj z druhej strany. Ak by sa nám zdali suché, môžeme ich pokvapkať roztopeným maslom.