Tymianový koláč

Potrebujeme: 125 g ovsených vločiek
750 g paradajok
300 g kyslej smotany
150 g strúhaného tvrdého syra
125 g hladkej múky
125 g masla
4 vajcia
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 viazanička tymianu
soľ
mleté čierne korenie
tuk na vymastenie formy

Postup:  V mise zmiešame ovsené vločky s 1 žĺtkom. Pridáme zmäknuté maslo, múku, štipku soli a trochu vody. Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme do vymastenej okrúhlej koláčovej formy. Popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry upiecť. Po upečení vyberieme a necháme úplne vychladnúť.

 Paradajky sparíme vo vriacej vode, ošúpeme ich a nakrájame na štvrtiny. Cibuľu ošúpeme a najemno nasekáme, cesnak ošúpeme a prelisujeme. V miske rozšľaháme bielok so zvyšnými vajcami. Pridáme smotanu, soľ, korenie a nadrobno nasekaný tymian.

Na predpečený korpus rozložíme paradajky, ktoré posypeme cibuľou, cesnakom a syrom. Všetko zalejeme smotanovou zmesou. Vložíme späť do rúry a necháme ešte 20 minút piecť. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a podávame.

Pastva aj pre oči.
Pastva aj pre oči.
Zdroj: Archív