Tvarohovo-jablková žemľovka s brusnicami

Žemľovka patrí k lacným delikatesám.
Zdroj: Archív NMH

2 staršie žemle , 2 jablká, 2 lyžice zaváraných brusníc, 2 lyžice pomarančovej šťavy, 2 vajcia, štvrť hrnčeka hruškovej šťavy, 1 hrnček tvarohu, štipka soli, 3 lyžice krupice, 1 lyžička prášku do pečiva, oleja na vymastenie

Postup:

Jablká umyjeme, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na drobné kúsky. Brusnice zmiešame s pomarančovou šťavou, pridáme jablká a necháme chvíľu odstáť.

V mise vyšľaháme vajcia, do ktorých postupne zapracujeme hruškovú šťavu, tvaroh, soľ, krupicu a prášok do pečiva. Všetko dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme jablká.

Formu na nákyp alebo 6 hrnčekov vymastíme olejom a striedavo naplníme tvarohovou zmesou a nakrájanými žemľami. Preložíme do vyhriatej rúry a upečieme.