Na túto letnú delikatesu prišli Francúzi. Neverili by ste, aké sú broskyňové listy aromatické a voňajú aj chutia podobne ako plody. Vo Francúzsku si z nich bežne v lete robia likér. Môžete si dať za kalíšok ku káve, alebo ním zaliať zmrzlinový pohár. Na nápoj stačí hrsť či dve listov, ak máte radi horkejšiu chuť, pridajte aj trochu vetvičiek.

Zmeňte víno na likér

Na likér z listov broskyne potrebujete fľašu bieleho vína. Nemalo by byť chuťovo veľmi výrazné, voňavé, ani kyslé, ale skôr sladšie Do veľkého pohára na zaváranie dajte asi 40 broskyňových listov, zalejte vínom a nechajte dva až štyri dni macerovať pri izbovej teplote. Potom zlejte.

Broskyňový nanuk

Likér môžete pridať aj do domácej ovocnej zmrzliny. Alkohol zabráni, aby pri mrazení kryštalizovala. Nesiete to však s ním prehnať, lebo nezmrzne. Stačí lyžica.

Výborné sú aj broskyňové nanuky. Tri  broskyne pokrájajte na kocky a zamrazte.  Z 3 PL kryštálového cukru s 1 dl  vody a lyžicou citrónovej šťavy uvarte hustý sirup.  Nechajte ho trochu vychladnúť, rozmixujte zmrazené broskyne a pridajte podľa chuti vychladený hustý grécky jogurt. Do zmesi pridajte plátky nakrájanej broskyne, alebo maliny a dajte zmraziť do formičiek.

Ak chcete nanuky bez jogurtu, pridajte do ovocnej zmesi trošku broskyňového likéru.