Cestoviny s chrumkavými krevetami a bielym vínom

Kikine cestoviny
Zdroj: Archív KK

Cestoviny si doprajem väčšinou pri nejakej výnimočnej príležitosti, ideálne ako slávnostnú večeru. Presne preto ich kombinujem s bielym vínom a s morskými plodmi, ktoré však môžete nahradiť aj kuracím mäsom.

Potrebujeme:

hrsť cestovín podľa chuti – odporúčam hrachové alebo proteínové
olivový olej
2 lyžičky ghee masla
5 strukov cesnaku
300 g veľkých kreviet
štvrť lyžičky čili
štvrť lyžičky sladkej papriky
štipku nahrubo rozdrveného farebného korenia
štvrť hrnčeka bieleho vína
štvrť hrnčeka kokosového mlieka
1 hrsť cherry paradajok
1 – 2 hrste čerstvého špenátu

Postup:
1. Cestoviny uvaríme podľa návodu. Krevety si očistíme tak, aby boli zbavené svojho „panciera“, a poriadne ich umyjeme.

2. Rozohrejeme si veľkú panvicu a zmiešame olivový olej s ghee maslom. Pridáme cesnak, buď v celku, alebo pretlačený, a následne k nemu pridáme nakrájané cherry paradajky a krevety s čili a so sladkou paprikou.

3. Keď krevety začnú ružovieť, otočíme ich na druhú stranu a podlejeme bielym vínom. Počkáme, kým sa víno zredukuje, približne 3 – 4 minúty. Hotové krevety musia mať tvar písmena C a nie O. Na to treba dať pozor.

4. Panvicu odstavíme z horáka a následne podlejeme kokosovým mliekom a zasypeme špenátom. K zmesi pridáme uvarené cestoviny a dobre premiešame, aby sa chute krásne spojili.

5. Servírujeme v hlbokom tanieri posypané nahrubo drveným farebným korením a čerstvými bylinkami.