Nebezpečne dobrý jablčník

Potrebujeme:

Cesto:
4 vajcia
100 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
6 lyžíc vlažnej vody
200 g polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
strúhaná kôra z 1 citróna
Jablková vrstva:
750 g očistených postrúhaných jabĺk
2 balíčky vanilínového cukru
mletá škorica
Krém:
3 balíčky Zlatého klasu
500 ml mlieka
2 balíčky vanilínového cukru
100 g kryštálového cukru
500 ml kyslej smotany
Na ozdobu:
strúhaná mliečna čokoláda

Postup:

Plech vystelieme alobalom a posypeme vanilínovým cukrom a škoricou. Na to rozvrstvíme strúhané jablká.

Žĺtky vymiešame s cukrom a citrónovou kôrou. Primiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Do zmesi striedavo primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a vodu. Cesto vylejeme na jablká, rovnomerne rozotrieme a v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia pečieme dozlatista. Či je cesto upečené, zistíme špáradlom. Koláč vyberieme z rúry a po miernom vychladnutí prevrátime tak, aby jablká boli navrchu.

Do 350 ml mlieka nasypeme kryštálový a vanilínový cukor a dáme variť. Vo zvyšku studeného mlieka rozmiešame Zlaté klasy a uvaríme veľmi hustý puding. Za priebežného miešania ho necháme mierne vychladnúť a elektrickým šľahačom doň postupne vmiešame smotanu. Treba trocha dlhšie šľahať, aby bol krém jemný. Vyšľahaný krém rozotrieme na jablkovú vrstvu a uložíme do chladničky. Navrch nastrúhame mliečnu čokoládu a podávame.

Jablčník
Zdroj: Archív