Tvarohovo-špaldový chlieb
600 g hladkej špaldovej múky, 250 g tvarohu, 1 kocka droždia (42 g), 2 lyžice oleja, pol lyžičky medu, 2 lyžičky soli, voda, tekvica, sezam, slnečnica alebo iné semienka podľa chuti
Postup:
Múku nasypeme do misky. Do stredu múky vyhĺbime jamku, do ktorej dáme rozdrobené droždie. Droždie pokvapkáme medom a zalejeme malým množstvom vlažnej vody.
Misku prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Do múky primiešame tvaroh, soľ, olej a semienka podľa chuti. Zmes premiešame a pridáme malé množstvo vody. Cesto miesime ručne a postupne pridávame vodu, aby výsledné cesto bolo tuhé a tvarovateľné. Opäť ho prikryjeme a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto znovu premiešame a vytvarujeme do tvaru chleba. Preložíme na plech, prikryjeme a necháme ešte chvíľu kysnúť.
Chlieb vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Pečieme približne 35 až 45 minút. Ak nechceme, aby chlieb počas pečenia popraskal, pred pečením ho navrchu jemne narežeme nožom. Počas pečenia chlieb potierame slanou vodou.