Koláč „španielsky vietor“

Španielsky vietor
Zdroj: Archív NMH

4 vajcia

140 g práškového cukru

4 lyžičky hladkej múky

200 ml mlieka

6 bielkov

300 g kryštálového cukru

Postup:

- V horúcom vodnom kúpeli vyšľaháme na penu štyri žĺtky s práškovým cukrom. Do peny zašľaháme múku a mlieko. Šľaháme, až zmes zhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť.

- Zo štyroch bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta. Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Po upečení necháme korpus vychladnúť.

- Kým korpus chladne, vyšľaháme tuhý sneh zo zvyšných bielkov a z kryštálového cukru. Po vychladnutí na korpus ozdobne nanesieme kôpky snehu, vložíme do rúry a dopekáme ďalších 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a nakrájame.