Špenátový koláč

500 g hladkej múky
90 ml oleja
2 lyžičky soli
200 ml bieleho vína
strúhanka na posypanie
1 vajce na potretie
sezam na posypanie

Plnka:

350 g listového špenátu
350 g syra ricotta
100 g syra gouda
100 g medvedieho cesnaku, alebo cesnak an dochutenie
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie

Postup:

V mise zmiešame múku, olej, soľ a víno a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme na dve časti a každú rozvaľkáme na plát s hrúbkou 1,5 cm. Oba pláty posypeme strúhankou.

- Špenát a medvedí cesnak prepláchneme, necháme dôkladne odkvapkať a nakrájame nadrobno. V mise zmiešame špenát, cesnak, oba nastrúhané druhy syra a vajce. Zmes osolíme a okoreníme.

- Špenátovú zmes rozdelíme na pláty cesta a zvinieme. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajcom a posypeme sezamom. Upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení necháme mierne vychladnúť a nakrájame.

Špenátový koláč
Zdroj: Archív