Domáci frgál

Potrebujeme:

100 g hladkej múky
100 g hrubej múky
štipka soli
50 g kryštálového cukru
2 žĺtky
pol kocky droždia
100 ml mlieka
50 ml oleja
tuk na vymastenie plechu
Plnka:

500 g tvarohu
2 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice vanilkového pudingu v prášku
za hrsť hrozienok
2 žĺtky
100 g slivkového lekváru
Posýpka:

50 g masla
50 g práškového cukru
50 g polohrubej múky
1 bielok
rozpustené maslo a rum na pokvapkanie

Postup:

- V menšej miske zmiešame vlažné mlieko, droždie, trocha cukru a múky a necháme vzísť kvások. Do veľkej misy preosejeme zvyšnú múku a cukor, pridáme soľ, žĺtky olej a vykysnutý kvások. Zo surovín vypracujeme vláčne nelepivé cesto a prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť.

- V druhej mise zmiešame tvaroh s pudingom, s cukrom, so žĺtkami a s hrozienkami. Z múky, z masla a z cukru pripravíme posýpku.

- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do čo najväčšieho kruhu priamo na vymastenom plechu. Vrch potrieme tvarohovou zmesou, na ktorú nepravidelne lyžicou rozdelíme slivkový lekvár. Okraje koláča potrieme bielkom a vrch posypeme posýpkou. Koláč necháme ešte chvíľu nakysnúť. Frgál pečieme 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 stupňov Celzia. Upečený vyberieme z rúry, pokvapkáme maslom a rumom a necháme vychladnúť.

Frgál
Zdroj: Archív