Tento recept som dostala od kamarátky Eriky. Tortu priniesla na našu každoročnú predvianočnú kapustnicu, ktorú si robíme v Šenkviciach u našich kamarátov, ktorí majú najlepší „žúrovací“ dom na svete. Pripomína skôr luxusný hotelový rezort, lebo v záhrade sú terasy, altán, drevené mólo a množstvo ďalších zákutí, kde sa dá usadiť s pohárikom. Najradšej sme však v záhradnom domčeku, ktorý sa dá používať v zime aj v lete. Stôl sa vždy prehýba od rozličných pochúťok, ktoré pripravuje domáca pani Olinka, a poháre nikdy nie sú prázdne, tak štedro dolieva domáci pán Ďurko.

Rovnaká, a predsa iná torta

Ochutnala som tam množstvo delikates a na mnohé si vzala recepty. S vami sa podelím o jeden na makovú tortu, lebo je vynikajúca a veľmi jednoduchá.

Stačí vymiešať 6 žĺtkov so 120 g práškového cukru, pridať 140 g mletého maku a napokon opatrne sneh zo 6 bielkov. A cesto je hotové. Iba ho upiecť vo vymastenej a vysypanej tortovej forme.

Krém je rovnako jednoduchý, treba vymiešať 250 g mascarpone s nutelou v pomere, aký vám chutí. Korpus sa potom prereže, dnu sa dá krém a zvyškom sa namaže celá torta.

Ja pridávam pod krém ešte hruškový lekvár, ktorý chuťovo ladí s čokoládou. A navrch dávam čerstvé figy a bobuľové ovocie. Je to veľmi efektné.

Keďže niekto nemá rád mak, vyskúšala som aj inú verziu, v ktorej som ho nahradila strúhaným kokosom a namiesto nutely som použila krém z bielej čokolády. A opäť to bola delikatesa. Do tretice to vyskúšam aj s nastrúhaným gaštanovým pyré. Určite na toto nadýchané cesto bez múky bude fungovať.

Barbora