Patrím k ľuďom, ktorí Vianoce vyslovene milujú. Nejde mi vôbec o darčeky, ale o to jedinečné kúzlo, spomalenie sa a ako inak, o jedlo.

Polievkové seansy

Tradičný zemiakový šalát s údeným mäsom môžem jesť aj štyrikrát denne a sú chvíle, keď by som si do toho majonézového hrnca najradšej ponorila aj celú hlavu. Milujem však aj babkinu vianočnú slepačiu polievku, ktorú zajedáme čiernou surovou reďkovkou. Taký je skrátka náš zvyk. No a po nej nasleduje horúca kapustnica, ktorú zase zajedáme uvareným zemiakom bez šupky. Tieto zvyky si z detstva doniesla moja babka Anika a my sme to nejako prebrali od nej. Keby k polievkam neboli tieto „doplnky“, Vianoce by neboli Vianocami. Keď som o tejto našej špecialitke povedala u nás v redakcii, kolegyňa mi zase prezradila, že jej dedko zajedal kapustnicu chlebom, na ktorom mal hrubú vrstvu medu. Nuž, darmo. Chute sú chute! Želám vám krásne vianočné sviatky a hlavne nech je hojnosť na vašich tanieroch!

Michala