Nebudem veľmi kreatívny, vsadím na overené reakcie z chuťových pohárikov. Veď tradičné sú aj Vianoce. My doma robievame štrúdľu. Zmiešame pol kilogramu preosiatej hladkej múky ( ideálne a na moje odporúčanie je tá s označením 00 Extra, je to skvelý zlepšovák!) s 1 dl oleja, lyžicou octu, 250 ml vody a štipkou soli. Tí, ktorí majú robot s hnietením, šup cesto tam, my ostatní poctivo driblujeme… Aspoň polhodinu. Inak je to skvelé aj na odbúranie stresu a napätia. Hoci vedľajším účinkom je bolesť z fackovania hmoty v zápästí.

Späť k receptu. Cesto potrieme olejom a necháme na teplom mieste hodinu odpočívať. Zabudol som vám inak napísať, že toto je návod na ťahanú štrúdľu, vyskúšajte… Cesto dajte na múkou vysypaný obrus na stole. Ja som si raz pomohol valčekom, potom zase ťahal a občas sa srdil , keď sa mi to niekde natrhlo. Hmota sa naťahuje smerom zvnútra k okrajom stola. Má ísť o priesvitné cesto, krajčeky potom odrežte.

A propos, čo dovnútra. Ja som do plnky nastrúhal domáce jablká, od oka zasypal cukrom, pridal škoricu, vanilínový cukor a mleté orechy.

Všetko som vyžmýkal a rozvrstvil na natiahnuté, priam priesvitné cesto poliate roztopeným maslom. To bolo na veľkom pomúčenom obruse, s ktorého končekmi, držiac ich v ruke, som štrúdľu zakrútil. Šup do pece na 40 minút pri 190 stupňoch Celzia. Ak to náhodou nevyjde, potešíte vaše sliepky. Na jednom takomto nepodarku to mám odskúšané. Rada s ponaučením preto znie – naozaj VYŽMÝKAJTE tie jablká!