Marhuľový závin

Na koláč použite kupované cesto.
Zdroj: Archív NMH

Potrebujete:

350 g lístkového cesta

500 g marhúľ

1 lyžička mletej škorice

100 g kryštálového cukru

100 ml vody

100 g mletých mandlí

1 vajce

múka na posypanie dosky

Postup:

- Cesto rozdelíme na dve časti a na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžniky.

- Marhule nakrájame na menšie kúsky. Dáme ich do hrnca spolu so škoricou, s cukrom a vodou a pri miernej teplote varíme asi 10 minút. Marhule vyberieme dierkovanou naberačkou a šťavu varíme ďalej do zhustnutia.

- Pláty cesta posypeme mandľami, obložíme marhuľami, zvinieme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch závinov narežeme ostrým nožom, potrieme rozšľahaným vajcom a v dobre rozohriatej rúre upečieme doružova. Ešte teplé záviny potrieme marhuľovou šťavou a podávame.