Jablkový krémový koláč

600 g hladkej múky, 275 g práškového cukru, štipka soli, 2 vajcia, 400 g masla, 150 g hrozienok, 4 lyžice rumu, 2 kg jabĺk, šťava z 1 citróna, 60 g vanilkového pudingu v prášku, 750 ml smotany na šľahanie, 1 balíček vanilínového cukru, 1 žĺtok

Postup:

Z preosiatej múky, zo 150 g práškového cukru, štipky soli, z vajec a postrúhaného masla vypracujeme hladké cesto. Vyformujeme do gule, zabalíme do fólie a dáme na 30 minút odležať do chladničky. Hrozienka prepláchneme a namočíme do umu. Jablká ošúpeme, rozpolíme, zbavíme jadierok a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme natenko a vyložíme ňou hlbší plech, pričom vytvarujeme aj okraje. Do polovíc jabĺk rozdelíme umové hrozienka a rozložíme ich reznou stranou nahor na cesto.

V časti smotany rozmiešame vanilkový puding. Zvyšnú smotanu dáme variť so zvyškom práškového a s vanilínového cukru. Do vriacej smotany vylejeme smotanu s pudingom a krátko povaríme. Krém rovnomerne rozlejeme na jablká. Druhú polovicu cesta natenko vyvaľkáme a zakryjeme ňou celý koláč. Okraje popritláčame. Pečieme zhruba hodinu v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Asi 15 minút pred dopečením potrieme vrch rozšľahaným žĺtkom. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocky.