Bratislavské rožky
Potrebujeme:
150 g tuku na pečenie
250 g hladkej múky
3 žĺtky
3 lyžice kyslej smotany
350 g mletého maku
100 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
1 vajce na potretie
práškový a vanilínový cukor na obalenie
múka na posypanie dosky
Postup:
- Tuk pokrájame na menšie kúsky a spracujeme s múkou, so žĺtkami a s kyslou smotanou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc prikryté odležať v chladničke.
- Na druhý deň prevaríme mlieko s makom a cukrom. Plnku necháme úplne vychladnúť.
- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľký plát a nakrájame na štvorce s veľkosťou 10 x 10 cm. Na každý štvorec dáme lyžičku plnky, zrolujeme a vytvarujeme do tvaru rožka. Rožky preložíme na suchý plech a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Upečieme doružova vo vyhriatej rúre. Ešte teplé rožky obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Necháme úplne vychladnúť a podávame.