Bratislavské rožky

Potrebujeme:

150 g tuku na pečenie

250 g hladkej múky

3 žĺtky

3 lyžice kyslej smotany

350 g mletého maku

100 ml mlieka

100 g kryštálového cukru

1 vajce na potretie

práškový a vanilínový cukor na obalenie

múka na posypanie dosky

Postup:

- Tuk pokrájame na menšie kúsky a spracujeme s múkou, so žĺtkami a s kyslou smotanou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme cez noc prikryté odležať v chladničke.

- Na druhý deň prevaríme mlieko s makom a cukrom. Plnku necháme úplne vychladnúť.

- Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na veľký plát a nakrájame na štvorce s veľkosťou 10 x 10 cm. Na každý štvorec dáme lyžičku plnky, zrolujeme a vytvarujeme do tvaru rožka. Rožky preložíme na suchý plech a potrieme rozšľahaným vajcom.

- Upečieme doružova vo vyhriatej rúre. Ešte teplé rožky obalíme v zmesi práškového a vanilínového cukru. Necháme úplne vychladnúť a podávame.