Bleskovú kávovú zmrzlinu vymyslela, ako inak, bohyňa kuchyne Nigella Lawsonová. Zvládne ju naozaj každý, potrebuje iba šľahač. Tajomstvo je totiž v poriadnom vyšľahaní šľahačky s instantnou kávou a kondenzovaným mliekom salkom. To dodá sladkosť a krémovosť. Na záver sa ešte  pridá likér, ktorý zaručí, že zmrzlina neskryštalizuje a bude hebká a nadýchaná ako od prvotriedneho zmrlinára.

Úžasnú zmrzlinu zvládnete aj bez stroja na zmrzlinu!
Úžasnú zmrzlinu zvládnete aj bez stroja na zmrzlinu!
Zdroj: Profimedia

Nigella radí kávový alkohol, my sme vyskúšali mandľový a kokosový. Všetky tri sú výborné a s chuťou krému skvele ladia. A kto má rád, môže použiť aj rum.

Efektné servírovanie zmrzliny môže byť napríklad v mušli, alebo škrupine kokosového orecha. Ak máte radi hrozienka, môžete ich namočiť do rumu a rum pridať aj do zmrzliny.
Efektné servírovanie zmrzliny môže byť napríklad v mušli, alebo škrupine kokosového orecha. Ak máte radi hrozienka, môžete ich namočiť do rumu a rum pridať aj do zmrzliny.
Zdroj: Profimedia

Namiesto kávičky

Nigella hmotu mrazí, my sme však zistili, že skvelá aj pred zmrazením. Vyšľaháte totiž zamatový krém, ktorý môžete podávať s ovocím, alebo ho dať na tortu Pavlova. Preto vám radíme pripraviť si rovno dvojitú dávku a polovicu zjesť hneď a druhú zamraziť. Zmrzlinu môžete mraziť v plastovej krabici alebo v nanukových tvorítkach.  Uvidíte, že ktorou koľvek formou dezertu očaríte. Navyše, po tejto sladkosti nikto nie je unavený ani prejedený, ale naopak povzbudený ako po šálke skvelej kávy.

S tortou Pavlova tvorí božskú kombináciu.
S tortou Pavlova tvorí božskú kombináciu.
Zdroj: Profimedia

Deťom neprístupné

Vyšľahajte 600 ml čo najtučnejšej šľahačky.  V priebehu šľahania pridajte 3 až 4 lyžice instantnej kávy, podľa toho, nakoľko chcete mať kávovú chuť krému intenzívnu.

Nigella radí vsypať priamo kávu, čo má práškovú konzistenciu, nám sa osvedčilo rozmiešať ju v troške vody na pastu. Do šľahačky nakoniec pridajte kondenzované mlieko, množsto zase závisí od toho, ako chcete mať krém sladký. Nám postačila necelá konzerva.  Nakoniec pridajte dve - tri lyžice vybraného likéru.

Ak chcete krém využiť na zmrzlinu, viac alkoholu nedajte, lebo nezmrzne. Naopak, ak chystáte krém na pohár či tortu, pokojne dajte likéru viac. Myslite však na to, že opitý krém nie je vhodný pre deti a mládež.