Zlatá šošovicová polievka
Potrebujeme:
30 g masla
1 veľká cibuľa
400 g paštrnáku alebo petržlenu
350 g mrkvy
150 ml suchého sherry
80 g červenej šošovice
1 200 ml zeleninového vývaru
soľ
mleté čierne korenie
250 ml kyslej smotany
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
- Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, na ktorom dosklovita speníme najemno nakrájanú cibuľu. Zakryjeme a na miernom ohni podusíme 10 minút. Paštrnák a mrkvu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a pridáme spolu so sherry k cibuli. Necháme zovrieť a prikryté pomaly dusíme 40 minút.
- Do zeleninového základu pridáme šošovicu, podlejeme vývarom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, znížime plameň a varíme, až šošovica zmäkne.
- Keď je všetka zelenina mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak je veľmi hustá, pridáme ďalší vývar, prípadne vodu. Polievku podávame ozdobenú kopčekom kyslej smotany rozmiešanej s chrenom.