Zlatá šošovicová polievka

Potrebujeme:

30 g masla

1 veľká cibuľa

400 g paštrnáku alebo petržlenu

350 g mrkvy

150 ml suchého sherry

80 g červenej šošovice

1 200 ml zeleninového vývaru

soľ

mleté čierne korenie

250 ml kyslej smotany

2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

- Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, na ktorom dosklovita speníme najemno nakrájanú cibuľu. Zakryjeme a na miernom ohni podusíme 10 minút. Paštrnák a mrkvu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a pridáme spolu so sherry k cibuli. Necháme zovrieť a prikryté pomaly dusíme 40 minút.

- Do zeleninového základu pridáme šošovicu, podlejeme vývarom a podľa chuti osolíme a okoreníme. Necháme zovrieť, znížime plameň a varíme, až šošovica zmäkne.

- Keď je všetka zelenina mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Ak je veľmi hustá, pridáme ďalší vývar, prípadne vodu. Polievku podávame ozdobenú kopčekom kyslej smotany rozmiešanej s chrenom.