Kulajda

Potrebujeme: 600 g zemiakov
250 g šampiňónov
1 hrsť sušených húb
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
olej
soľ
korenie štyroch farieb
rasca celá
2 bobkové listy
250 ml smotany na šľahanie
100 ml mlieka
2 lyžičky hladkej múky
nasekaný kôpor
citrónová šťava alebo ocot
kryštálový cukor

Postup: V horúcej vode necháme zhruba 30 minút odstáť sušené huby. Potom ich uvaríme domäkka. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme do hrnca. K zemiakom pridáme cesnak, rascu, soľ a bobkový list a vodu. Uvaríme ich domäkka. Kým sa zemiaky varia, na oleji a cibuľke orestujeme šampiňóny nakrájané na mesiačiky. Mierne osolíme a pridáme korenie. Restujeme do polomäkka. Potom uvarené huby a restované šampiňóny pridáme k zemiakom. Zalejeme šľahačkovou smotanou a pridáme zátrepku z mlieka a múky. Necháme prejsť varom. Podľa chuti ešte pridáme soľ, citrónovú šťavu a trošku cukru. Nakoniec posypeme nasekaným kôprom.

Kulajda
Kulajda
Zdroj: Archív