Zmrzlinová torta s jahodami

Potrebujeme:

2 balenia cukrárskych piškót

300 ml jahodovej zmrzliny
1 kg jahôd
2 polievkové lyžice práškového cukru
250 ml kyslej smotany
Postup: Piškóty uložíme na spodok a po okrajoch formy. Zmrzlinu necháme 15 minút stáť pri izbovej teplote a natrieme na piškóty. Vložíme na 30 minút do mrazničky.

Postup: Jahody s práškovým cukrom nasypeme do mixéra a vymixujeme. Natrieme navrch a vložíme do mrazničky, aby všetko stuhlo.

Vytiahneme 10 minút pred podávaním, aby nám suroviny trošku zmäkli. Navrch naukladáme ovocie, alebo natrieme šľahačku a podávame. 

 

Egreše pod snehom

Potrebujeme:
Cesto

4 vajcia
120 g práškového cukru
2 lyžice horúcej vody
140 g hladkej múky
1 balíček vanilínového cukru
300 g egrešov
Plnka:

300 ml mlieka
40 g vanilkového pudingového prášku
80 g masla
70 g práškového cukru
1 lyžička vanilínového cukru
2 lyžice rumu
Sneh:

3 bielky
100 g práškového cukru

Postup: Žĺtky vymiešame s polovicou práškového cukru, pridáme horúcu vodu a vyšľaháme penu. Z bielkov a zo zvyšného cukru vymiešame tuhý sneh a zľahka ho primiešame k žĺtkovej pene spolu s múkou a vanilínovým cukrom.

Hotové cesto nalejeme do tortovej formy vymazanej maslom a vysypanej múkou a korpus dáme piecť na 180 °C približne 25-30 minút.

Medzitým pripravíme plnku. V mlieku rozmiešame vanilkový pudingový prášok a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Za občasného miešania ho necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom, zamiešame ho do krému a primiešame rum.

Upečený korpus necháme vychladnúť, natrieme ho plnkou, na plnku poukladáme umyté prekrojené egreše a navrch navrstvíme hustý sneh vyšľahaný z bielkov, do ktorého sme na konci šľahania primiešali ručne práškový cukor. Koláč ešte na 5 minút vložíme do rúry, kým sneh nebude mať zlatohnedý povrch.

 

Domáca panna cotta

Potrebujeme:

300 ml smotany na šľahanie
300 ml plnotučného mlieka 
50 g kryštálového cukru
1 vanilkový struk
20 g želatíny
čokoládu a ovocie na ozdobenie

Postup: Želatínu namočíme do 200 ml zohriateho mlieka približne na 30 minút. Do hrnca nalejeme smotanu, zvyšné mlieko, cukor, vnútro vanilkového struku a necháme prevariť.

Scedíme a pridáme želatínu rozpustenú v mlieku. Premiešame pri teplote pod bodom varu (želatína sa nesmie variť!). Zmes nalejeme do vopred pripravených nádob (napríklad kompótové misky) a necháme tuhnúť 5-6 hodín v chladničke. Vyklopíme, ozdobíme ovocnou omáčkou a čerstvým ovocím.

 

Odpaľované košíčky

Potrebujeme:

250 ml vody

90 g zmäknutého masla
160 g hrubej múky
4 vajcia
štipku soli

Krém

300 ml mlieka
50 g vanilkového pudingu
2 žĺtky
130 g práškového cukru
170 g zmäknutého masla
1-2 lyžice rumu
1 balíček vanilínového cukru

Ozdoba

zmes sezónneho ovocia
lístky mäty

Postup: Vodu so štipkou soli a s maslom privedieme do varu. Pridáme múku a poriadne miešame 4 minúty pri miernej teplote, až kým cesto jemne zhnedne. Necháme chladnúť.

Do nie celkom vychladnutej hmoty postupne vmiešame celé vajcia a naplníme cukrárske vrecko so širšou špičkou. Cesto nastriekame na plech s papierom na pečenie. Okraje spravíme vyššie, aby v nich neskôr držal krém. Rúru vyhrejeme na 250 °C, potom znížime teplotu na 200 °C a pečieme 15 minút.

Pudingový prášok a žĺtky rozmiešame v 100 ml mlieka, pridáme lyžicu cukru, 20 g masla, vanilínový cukor, vlejeme do zvyšného mlieka a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 2 minúty, kým hmota zhustne. Potom necháme vychladnúť. Zvyšné maslo a cukor vyšľaháme do peny a vtrieme ho do takmer studeného žĺtkového krému. Dochutíme rumom a ľahko premiešame. Studeným krémom plníme upečené korpusy a ozdobíme ovocím.

 

Letný tart s ovocím


Potrebujeme:
Cesto:

150 g hladkej múky
65 g masla
100 g mletých lieskových orechov
25 g práškového cukru
1 vajce
štipku soli

Krém:
250 g mascarpone
200 g bielej čokolády
140 ml smotany na šľahanie
sezónne ovocie

Postup: Do múky pridáme soľ, studené maslo, cukor, vajce a mleté lieskovce. Rukami vypracujeme cesto, ktoré vyformujeme do gule, zabalíme do fólie a vložíme na pol hodiny do chladničky.

Cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do formy s nízkymi okrajmi. Na cesto uložíme papier na pečenie a nasypeme strukovinu na zaťaženie. Pečieme na 180 °C približne 15 minút. Potom strukovinu a papier vyberieme a cesto dopekáme ešte 10 minút.

Bielu čokoládu nalámeme do misky, vložíme do hrnca s vodou a pomaly vo vodnom kúpeli roztopíme. Mascarpone vymiešame, pridáme vyšľahanú šľahačku a nakoniec vmiešame vychladnutú roztopenú čokoládu. Natrieme na vychladnuté cesto, obložíme sezónnym ovocím a posypeme posekanými mandľami.