Múčnik z orientu
Múčnik z orientu
Zdroj: archív

Múčnik z Orientu

Potrebujeme:

1 hrnček kryštálového cukru
2 hrnčeky vody
šťava z pol citróna
2 balíčky vanilínového cukru
2 lyžice masla
1 hrnček krupice
pol hrnčeka mletých vlašských orechov
čerstvé ovocie a šľahačka na ozdobenie

Postup: Cukor rozpustíme v horúcej vode. Pridáme citrónovú šťavu a vanilínový cukor. Vo väčšej hlbšej panvici rozpustíme maslo, pridáme krupicu a za stáleho miešania opečieme dozlatista.

Ku krupici prisypeme orechy, prilejeme cukrový sirup a za stáleho miešania povaríme dve minúty.Kašu na panvici uhladíme a necháme úplne vychladnúť. Nakrájame ako tortu. Pred podávaním ozdobíme ovocím a šľahačkou.

Vanilkové fondue
Vanilkové fondue
Zdroj: Archív

 

Mliečno-vanilkové fondue

Potrebujeme:

6 žĺtkov
pol vanilkového struku
300 ml mlieka
50 ml ovocného likéru
100 g práškového cukru
croissanty na podávanie

Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom na penu. Vanilku prerežeme na polovicu, vyškrabeme dužinu, ktorú dáme do mlieka a privedieme do varu. Horúce mlieko za stáleho miešania prelejeme do žĺtkovej masy, omáčku znova zohrejeme, ale už nevaríme. Ochutíme ovocným likérom.

Masu prelejeme do hrnca na fondue, udržiavame v teple na variči. Podávame s kúskami croissantu, prípadne s nadrobno nakrájaným čerstvým ovocím.

Vtáčie mlieko
Vtáčie mlieko
Zdroj: Archív

 

Vtáčie mlieko

Potrebujeme:

700 ml mlieka
250 g kryštálového cukru
4 vajcia
1 balíček vanilkového pudingu v prášku
1 lyžička mletej škorice
1 balíček vanilínového cukru
400 ml vody

Postup: Bielky oddelíme od žĺtkov. V mise vyšľaháme bielky a 150 g cukru na tuhý sneh. Vodu prevaríme so zvyšným kryštálovým cukrom na sirup. Zo snehu odoberáme polievkovou lyžicou väčšie halušky, ktoré 3 až 4 minúty povaríme prikryté na miernom ohni v sirupe.

Vo väčšom hrnci rozšľaháme žĺtky v mlieku, pridáme vanilínový cukor, škoricu a puding. Povaríme 2 až 3 minúty. Do hotového redšieho pudingu pridáme snehové halušky aj so sirupom a zľahka premiešame. Pred podávaním môžeme nechať úplne vychladiť.

Princesky
Princesky
Zdroj: Archív

 

Princesky (makrónky)

Potrebujeme:

6 bielkov
150 g kryštálového cukru
120 g mletých mandlí
50 g polohrubej múky
35 g rozpusteného masla

Plnka:

150 g masla
100 g vanilínového cukru
2 žĺtky
1 lyžička kakaa
pár kvapiek rumu

Postup: Bielky vyšľaháme vo väčšej mise na tuhý sneh.

Postupne do snehu zašľaháme cukor, až sa rozpustí. Primiešame mandle, múku a rozpustené maslo.

Cesto naplníme do zdobiaceho vrecúška s hladkým nadstavcom a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame kôpky s priemerom 2 cm. Necháme aspoň 30 minút oschnúť v izbovej teplote.

Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 12 minút. Po upečení nalejeme medzi plech a papier trochu vody a 3 minúty počkáme. Potom zložíme z papiera a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Plnka: Maslo vyšľaháme s cukrom, so žĺtkami, s kakaom a rumom na penu. Krémom spájame vždy po dve vychladnuté piškótky. Necháme stuhnúť a podávame.

Obláčiky
Obláčiky
Zdroj: Archív

 

Snehové obláčiky na černiciach

Potrebujeme:

2 bielky
50 g kryštálového cukru
300 g černíc
šťava z pol citróna
100 g práškového cukru
lístky mäty na ozdobenie

Postup:

Z bielkov vyšľaháme sneh. Postupne za stáleho šľahania doň pridáme všetok kryštálový cukor, kým nezískame lesklý a tuhý sneh.

Do hrnca dáme variť dostatočné množstvo vody. Namočenou lyžicou zo snehu odoberáme halušky, ktoré povaríme vo vriacej vode približne 5 minút.

Černice rozmixujeme s práškovým cukrom a ochutíme citrónovou šťavou. Na taniere dáme černicovú omáčku a navrch poukladáme snehové halušky. Nakoniec ozdobíme lístkami mäty a niekoľkými černicami.