Potrebujeme
- 250 g ryže Arborio
- 1 malá tekvica (500 g)
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 200 g kozieho syra
- 50 ml bieleho vína
- 50 g masla
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie
- niekoľko lístkov bazalky na ozdobenie
Postup
Tekvicu olúpeme, odstránime semiačka a nakrájame na malé kocky. Cibulu a cesnak nakrájame najemno. V hrnci zohrejeme zeleninový vývar.V hlbšej panvici roztopíme maslo s olivovým olejom. Pridáme cibuľu a cesnak a chvíľu restujeme. Potom pridáme kocky tekvice a pokračujeme v restovaní na stredne vysokom ohni približne 5 minút. Do zmesi nasypeme ryžu a dobre premiešame, aby ryža nasiakla tukom. Zalejeme bielym vínom a čakáme, kým sa väčšina vína vyparí. Znížime teplotu a začneme po naberačke prilievať zeleninový vývar. Pokračujeme v pridávaní vývaru a miešaní, až kým nie je ryža uvarená. Tento proces by mal trvať asi 18 až 20 minút. Keď je ryža takmer hotová, pridáme kozí syr rozdrobený na menšie kúsky. Zamiešame, až kým sa syr nerozpustí a rizoto získa krémovú konzistenciu. Na záver ochutíme soľou a čiernym korením. Pred podávaním posypeme rizoto čerstvou bazalkou.