Ako prví sa s aperolom oboznámili Slováci, čo sa vybrali dovolenkovať do Talianska. Spolu s bombardinom, teplou obdobou nášho vaječného koňaku, je to v lyžiarskych strediskách najbežnejší alkoholický nápoj. A, samozrejme, nechýba ani v žiadnom talianskom plážovom bare. Pre krásnu oranžovú farbu, osviežujúce bublinky a lákavý plátok pomaranča si ho našinci obľúbili a už niekoľko rokov kraľuje aj slovenských barom a letným párty.

Tajný ako becherovka

V skutočnosti však viac než likér popíjame Aperol spritz,  ktorý sa mieša z likéru, sódy  a prosseca.  Recept nájdete priamo na fľaši likéru. Pravý Aperol je totiž  ikonický horko-sladký aperitív oranžovej farby, ktorý sa pije už sto rokov. Po prvý raz ho predstavili v roku 1919 na medzinárodnom veľtrhu v Padove. Vytvorili ho bratia Barbierovci, ktorí tiež vymysleli názov. Inšpiráciu našli vo francúzskom termíne „apéritif“ – „Apéro“. Podľa pôvodnej receptúry sa vyrába z citrusového oleja, ktorý je doplnený vzácnymi bylinkami a koreňmi a tvorí tak dokonale vyváženú kombináciu chutí. Táto pôvodná receptúra zostala nezmenená a tajomstvom zostáva dodnes, podobne ako povedzme česká becherovka.