Kysnutý závin s údeným mäsom

Kysnutý závin s údeným mäsom
Zdroj: Archív NMH

600 g údeného mäsa

200 ml vlažného mlieka

25 g droždia

300 g polohrubej múky

soľ

3 žĺtky

100 g tuku na pečenie

1 lyžička vody

Postup:

- Údené mäso uvaríme v dostatočnom množstve vody. Vyberieme, podľa potreby vykostíme a necháme vychladnúť. Potom ho nadrobno nakrájame alebo pomelieme.

- Z mlieka, droždia a trochy múky pripravíme kvások. Na pracovnú dosku preosejeme zvyšnú múku, pridáme soľ, kvások, dva žĺtky a rozpustený tuk. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.

- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenom obruse do obdĺžnika. Vrch rovnomerne posypeme mletým mäsom a cesto pomocou obrusu zvinieme do závinu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom potrieme zmesou vody, zvyšného žĺtka a soli. Upečieme doružova v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.