Kysnutý závin s údeným mäsom
600 g údeného mäsa
200 ml vlažného mlieka
25 g droždia
300 g polohrubej múky
soľ
3 žĺtky
100 g tuku na pečenie
1 lyžička vody
Postup:
- Údené mäso uvaríme v dostatočnom množstve vody. Vyberieme, podľa potreby vykostíme a necháme vychladnúť. Potom ho nadrobno nakrájame alebo pomelieme.
- Z mlieka, droždia a trochy múky pripravíme kvások. Na pracovnú dosku preosejeme zvyšnú múku, pridáme soľ, kvások, dva žĺtky a rozpustený tuk. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenom obruse do obdĺžnika. Vrch rovnomerne posypeme mletým mäsom a cesto pomocou obrusu zvinieme do závinu. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom potrieme zmesou vody, zvyšného žĺtka a soli. Upečieme doružova v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Po upečení vyberieme, necháme vychladnúť a nakrájame.