Kysnuté kapustníky
Potrebujeme:
300 g polohrubej múky
30 g droždia
200 ml mlieka
30 g práškového cukru
40 g masti
1 žĺtok
pol lyžičky soli
múka na posypanie dosky
tuk na potretie
Plnka:
400 g bielej kapusty
40 g masti
mletá škorica
práškový cukor
soľ
Postup:
- V malej miske zmiešame vlažné mlieko, droždie a cukor. V mise zmiešame múku, masť, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na posypanú dosku, nakrájame na rovnako veľké kúsky, vyformujeme do guľôčok, zakryjeme a necháme vykysnúť.
- Kapustu očistíme, nakrájame nadrobno alebo postrúhame. V hrnci rozohrejeme masť, na ktorej kapustu podusíme domäkka. Podľa chuti ochutíme soľou, cukrom a škoricou.
- Guľky cesta rozvaľkáme natenko a do stredu každej dáme lyžicu plnky. Okraje cesta spojíme v strede a znovu rozvaľkáme natenko. Kapustníky preložíme na vymastený plech, popicháme vidličkou, potrieme tukom a necháme krátko nakysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda.