Kysnuté kapustníky

Potrebujeme:

300 g polohrubej múky

30 g droždia

200 ml mlieka

30 g práškového cukru

40 g masti

1 žĺtok

pol lyžičky soli

múka na posypanie dosky

tuk na potretie

Plnka:

400 g bielej kapusty

40 g masti

mletá škorica

práškový cukor

soľ

Postup:

- V malej miske zmiešame vlažné mlieko, droždie a cukor. V mise zmiešame múku, masť, žĺtok, soľ a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na posypanú dosku, nakrájame na rovnako veľké kúsky, vyformujeme do guľôčok, zakryjeme a necháme vykysnúť.

- Kapustu očistíme, nakrájame nadrobno alebo postrúhame. V hrnci rozohrejeme masť, na ktorej kapustu podusíme domäkka. Podľa chuti ochutíme soľou, cukrom a škoricou.

- Guľky cesta rozvaľkáme natenko a do stredu každej dáme lyžicu plnky. Okraje cesta spojíme v strede a znovu rozvaľkáme natenko. Kapustníky preložíme na vymastený plech, popicháme vidličkou, potrieme tukom a necháme krátko nakysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre do zlatohneda.