Torta Marlenka
Potrebujeme:
4 hrnčeky hladkej múky
4 vajcia
1 hrnček kryštálového cukru
2 lyžice oleja
1 lyžička sódy bikarbóny
pár kvapiek octu
4 lyžice medu
1 hrnček mletých vlašských orechov
4 lyžice kyslej smotany
tuk na vymastenie formy
hladká múka na posypanie dosky
Krém:
2 hrnčeky kyslej smotany
1 hrnček práškového cukru
strúhaná kôra z 1 citróna
pol hrnčeka čierneho čaju
Postup:
- Múku preosejeme do misy. Vajcia vyšľaháme s cukrom a zamiešame do múky. Med ohrejeme a zmiešame so sódou bikarbónou a s octom. Zapracujeme do cesta spolu s olejom, so smotanou a s orechmi. Všetky suroviny dôkladne premiešame, vypracujeme tuhé cesto a dáme na 30 minút odležať do chladničky.
- Odležané cesto rozdelíme na 6 veľkých kusov a 1 malý kus. Každý rozvaľkáme na pomúčenej doske a preložíme do vymastenej tortovej formy. V rozohriatej rúre postupne upečieme korpusy. Po upečení vyberieme a necháme úplne vychladnúť.
- V mise zmiešame smotanu s cukrom. Veľké korpusy postupne pokvapkáme čiernym čajom. Navlhnuté potrieme smotanovým krémom, posypeme strúhanou kôrou a naukladáme do formy. Malý korpus najemno podrvíme a posypeme ním vrch torty. Dáme na noc odležať do chladničky.