Netradičný ryžový nákyp

Potrebujeme:

150 g guľatozrnnej ryže
soľ
100 ml smotany na šľahanie
100 ml mrkvovej šťavy
100 ml cviklovej šťavy
5 sušených sliviek
1 lyžička jablkového octu
200 g kompótových marhúľ
2 žĺtky
2 bielky
1 lyžica masla
25 g hroznového cukru
škoricový cukor na posypanie

Postup:

- Mrkvovú a cviklovú šťavu zmiešame a rozmixujeme v nich slivky. Do zmesi pridáme smotanu a všetko prelejeme do hrnca. Pridáme premytú a odkvapkanú ryžu a na miernom ohni za občasného premiešania uvaríme domäkka.

- Uvarenú ryžu zmiešame s octom, cukrom a so žĺtkami. Zapekaciu misu vymastíme maslom. Na dno rozložíme polovicu ryže, na ktorú nanesieme na drobné kúsky pokrájané marhule. Navrch nanesieme zvyšok ryže.

- Pečieme 15 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Vyberieme, povrch posypeme škoricovým cukrom. Z bielkov vyšľaháme polotuhý sneh, ktorý nanesieme na nákyp a dáme do rúry ešte na 5 minút zapiecť.

Ryžový nákyp
Ryžový nákyp
Zdroj: Archív